Gouden Schelp voor film Agresti

SAN SEBASTIÁN, 28 SEPT. Totaal onverwacht en onder luid boegeroep en gefluit van een deel van het publiek won afgelopen zaterdag de film El viento se llevó lo que (Wind with the gone) van de Argentijnse regisseur Alejandro Agresti de Gouden Schelp op het filmfestival van San Sebastián. De Argentijns-Nederlandse productie was eerder door critici afgedaan als een verdienstelijke, doch weinig belangwekkende film die niet tot de serieuze kanshebbers was gerekend. Veel aanwezigen bij de bekendmaking van de prijzen meenden dat andere inzendingen met een aanzienlijke voorsprong voor de prijs in aanmerking kwamen.

De bekroning van de film, die het verhaal vertelt van een vrouwelijke taxichauffeur die Buenos Aires ontvlucht en in een klein dorp in Patagonië belandt, zorgde dan ook voor rumoerige scènes op het doorgaans vrij gemoedelijk gestemde filmfestival. Na de aanvankelijke verbijstering werd de jury door vrijwel de volledige filmkritiek als volstrekt incompetent uitgejouwd. Met name jurylid en regisseur Julian Schnabel, aan wie een belangrijke rol in het besluit van de jury werd toegedicht, kreeg daarbij de volle laag. De naam van diens (enige) film Basquiat, in het Spaanse dagblad El País beschreven als “perfect voorbeeld van cinematografisch analfabetisme”, schalde spottend door de zaal van het María Cristina Hotel waar de prijzen bekendgemaakt werden.

Ondanks de rumoerige afwijzingen toonde regisseur Agresti zich zaterdagnacht op het galabuffet buitengewoon in zijn nopjes met zijn Gouden Schelp. “Voor Zuid-Amerika is San Sebastián belangrijker dan Venetië. Dit is een zeer prestigieuze prijs. Nu het Gouden Kalf nog”, aldus Agresti, wiens film eveneens meedingt op het Nederlands Film Festival dat in Utrecht wordt gehouden. De winnende film werd deels gefinancierd door het Fonds voor de Nederlandse Film. Agresti, die al lange tijd in Nederland woont, onderstreepte daarnaast de Nederlandse inbreng in zijn film in de vorm van de fotografie, de artdirector, muziek en de productie.

De jury in San Sebastián kreeg meer handen op elkaar door de Zilveren Schelp voor de beste regie toe te kennen aan de Spaanse regisseur Fernando León voor diens film Barrio (De Buurt), die de lotgevallen beschrijft van drie vrienden in een van de door armoe en drugs geteisterde buitenwijken van Madrid. De prijs voor de beste actrice ging naar Jeanne Balibar voor haar rol in de Franse film Fin août, debut septembre. De Britse acteur Ian Mackellen werd bekroond voor zijn vertolking van de homoseksuele James Whale, de regisseur van de Frankenstein-films in Gods and Monsters. Deze film van Bill Condon, die in San Sebastián een uiterst gunstige ontvangst kreeg, werd eveneens bekroond met de speciale prijs van de jury.

    • Steven Adolf