Eindhovense ploeg op elfde plaats na zware nederlaag tegen AZ; Van Hanegem toont meelij met PSV

ALKMAAR, 28 SEPT. Hoewel hij er vermoedelijk weinig van verstond werd Bobby Robson gisteren getroost door Willem van Hanegem. Nadat PSV alle hoeken van het veld had gezien tegen AZ (4-1) verkondigde de voormalige nummer 10 _ het cijfer staat nog altijd in z'n zegelring gegraveerd _ dat de Eindhovense ploeg beslist geen slechte spelers heeft. Volgens de AZ-trainer ontbreekt na een paar slechte resultaten alleen het zelfvertrouwen bij PSV, waardoor het voor de trainer een ondankbare taak is het elftal weer in vorm te krijgen. Van Hanegem, die op zijn beurt wat complimentjes in ontvangst nam van Robson, weet wat het betekent om als trainer aan de top te werken. Maar in dit geval toonde hij iets te veel respect voor de Brit en zijn elftal dat allerminst een tijdelijke crisis doormaakt en al weken als aangeschoten wild door de eredivisie strompelt.

De elfde plek die PSV inneemt op de ranglijst is de club onwaardig. Het vertoonde spel in de Alkmaarder Hout vormde gisteren een nog grotere aanfluiting. Het is de vraag hoe lang het bestuur van PSV zijn trainer nog de hand boven het hoofd blijft houden. Spelen in een Europa-Cuptoernooi is een bittere noodzaak voor een club met een begroting van 64 miljoen gulden.

Dat streven kan snel onbereikbaar worden met het gerommel in de marge dat PSV bijna wekelijks vertoont. Het AZ-publiek wenste het team gisteren honend volgend seizoen “succes tegen Eindhoven”. Robson, de tussenpaus voor Eric Gerets, staat bekend als een trainer die door zijn aanstekelijke enthousiasme onder vedetten een speciale sfeer weet te creëren waardoor er optimaal wordt gepresteerd. Zo haalde hij het maximale uit een jaar FC Barcelona. Maar hij heeft niet de naam een trainer te zijn die iets kan neerzetten. De Eindhovense club zat juist om een opbouwtrainer te springen na de leegloop van vorig seizoen. Dat hadden degenen die hem aanstelden moeten weten.

Misschien dat de terugkeer van de geblesseerde Luc Nilis voor een ommekeer kan zorgen. Voorlopig zwalkt PSV langs de Nederlandse velden. Het gepromoveerde AZ, dat tegen Vitesse, Fortuna, Willem II en NAC niet tot winst kon komen, maakte kachelhout van de Brabantse formatie. Dat had uiteraard niet alleen met het dolende PSV te maken. Bij AZ is de hand van Van Hanegem zichtbaar. 'De Kromme' heeft in anderhalf jaar voor een ingespeelde ploeg gezorgd, die aanvallend misschien wat kwaliteit mist, maar in ieder geval herkenbaar voetbal speelt met vaste patronen. AZ opereerde voortdurend op de helft van PSV met fris combinatiespel, vooral via de ontketende uitblinker Boussatta. De Marokkaanse Amsterdammer, die bij FC Utrecht moest wijken voor Robbemond, had Oyen volledig in de tang. De Belgische aankoop greep uit onvermogen twee keer onreglementair in waardoor hij met een rode kaart het veld moest verlaten.

Aan de andere kant speelde de nieuwe linksback van AZ, zestigvoudig international El Hadrioui, gallery-play tegen Rommedahl. In het centrum van de Alkmaarse defensie waren Buskermolen en Wijker vrijwel heer en meester tegen De Bilde en Van Nistelrooy. En op het middenveld vocht de dertigjarige Langerak zich naar een topprestatie. Geheel conform zijn wens was Bruggink bij PSV als aanvallende middenvelder opgesteld, maar de jonge spits kon niet aantonen dat hij kwaliteiten heeft als spelverdeler. Hij werd moeiteloos afgetroefd door Rodriquez.

Overigens ging PSV op de Nederlandse toer, met zeven spelers van eigen bodem in de basis. Marcos, Xavier, Iwan en Khokhlov begonnen op de bank. Ook dat mocht dus niet baten. Nadat AZ de door een counter opgelopen achterstand had weggewerkt, was de Noord-Hollandse ploeg oppermachtig. Slechts in de afwerking faalde AZ, dat in Fertout geen overtuigende centrumspits bezat. Maar Van Hanegem gelooft in de Marokkaan. “Hij kan fantastisch voetballen, maar hij wordt nog niet voldoende begrepen.”

Robson stamelde achteraf dat PSV eigenlijk nog goed was weggekomen. “Het had gemakkelijk 8-1 kunnen worden”, aldus de realistische Brit. “We kunnen slecht op balbezit spelen. We zullen keihard moeten werken om de motivatie en het zelfvertrouwen te vinden voor de Champions-Leaguewedstrijd tegen Benfica.” Dat is zeker bittere noodzaak, want afgezien van het matige spel zijn Valckx en Ooijer aan hun knieën geblesseerd. Ook Oyen is niet fit, terwijl Xavier en Faber net hersteld zijn van een kwetsuur.

Je kunt van Robson zeggen wat je wil, maar hij is minder lastig voor zijn bestuur dan Van Hanegem. Die stuurde zijn voorzitter Scheringa na de triomf op PSV de kleedkamer in om z'n elftal een extra winstpremie in het vooruitzicht te stellen. “We hadden de afgelopen weken vier keer moeten winnen, maar we speelden gelijk. Ik zei: 'Geef die jongens nu eens iets extra's omdat ze dat al die keren verdienden. Na wat hoofdrekenen ging hij overstag.”

De relatie tussen Van Hanegem en de geslaagde zakenman is afgelopen zomer behoorlijk onderkoeld geraakt nadat deze hem drie Argentijnen door de neus boorde. Zij moesten vijf miljoen kosten. Twee van hen gingen uiteindelijk voor dertig miljoen naar Europese topclubs. “Ik zei nog: jij bent toch zo'n goede zakenman?” Van Hanegem heeft verder weinig contact met Scheringa. “Hij zegt op tv weleens dat hij me belt. Maar ik heb hem nooit aan de lijn.” Zolang Van Hanegem ondanks al zijn nukken vakmanschap bewijst, is Scheringa zo verstandig op de achtergrond te blijven.

PSV had AZ nog redelijk onder controle toen Van Nistelrooy na balverlies van Van Galen in de zestiende minuut uit een tegenaanval de score opende. Bijna had PSV, na weer een goed uitgevoerde counter, de voorsprong vergroot, als doelman Moens niet voortreffelijk had gered bij een kopbal van De Bilde. Zeven minuten later maakte Langerak gelijk. Ook deze kopbal mocht er zijn. De voormalige speler van NEC en Dordrecht verlengde met het hoofd een dieptepass van Rodriquez.

Tien minuten na rust bracht Langerak AZ ook op 3-1. Een solo van Boussatta ging eraan vooraf. Daarna kreeg PSV nog een enkel kansje, maar was het AZ dat domineerde. Fertout schoot op de paal. En invaller Van der Weert profiteerde van een mislukte terugspeelbal van Xavier op doelman Waterreus: 4-1.

    • Erik Oudshoorn