Door HANS AARSMAN

De wereld kan niet voor zichzelf spreken. Dat vinden ze bij de televisie. Ze vinden dat er geleerden nodig zijn om de wereld aan ons uit te leggen. Zodat wij de wereld begrijpen. Want de wereld kan zelf niets zeggen. Of wij luisteren niet.

Zouden ze denken dat we dom zijn? Misschien wel. Als je het toestel aanzet zou je denken van wel. Overal televisiegeleerden. Daar zitten ze met hun gefronste wenkbrauwen. Naast de presentatoren, hun handen ineengevouwen. Wachtend op de vraag. Daar komt ie. Nog even extra wachten en dan van wal. Het is een hele show.

Chriet Titulaer was de grootste van allemaal, het schoolvoorbeeld van een televisiegeleerde. Dat accent of hij van een andere planeet kwam. GBJ Hilterman was ook niet mis. Zoals die zijn hoofd in volle ernst boven de wereld kon laten zweven. En Herman Pleij. Die is nog maar net bezig, maar dat wordt een grote, dat zie je zo.

Donderdagavond kwam ik om half elf thuis. Het begin van TV BvD gemist. Nog voor ik mijn jas uit heb, ingeschakeld. Barend en Van Dorp luisteren met rode oortjes naar Herman Pleij. Ik ken hem, van een half jaar geleden. Tijdens het WK liepen we allemaal in oranje en we wisten maar niet waarom we dat deden. Toen is Herman Pleij ons dat in Villa BvD even komen uitleggen.

Nu is er weer iets waar we onze hersens over breken, een prangende vraag die ook de rest van de wereld in een wurggreep houdt. Twee mensen hebben op het Witte Huis een sport beoefend. In het Witte Huis wordt over het algemeen niet gesport. Herman Pleij erbij gehaald. De vraag is waarom deze sport daar beoefend werd. De geleerde neemt een kwartier en steekt van wal. Het betreft een bezigheid die in Amerika schering en inslag is, moeten we begrijpen. In de meeste gevallen beoefend door een dame en een heer in de werkomgeving. De heer laat zijn broek op zijn enkels zakken en leunt ontspannen achterover. Het liefst tegen een bureau. De dame zakt door haar knieën en opent haar mond. Na afloop neemt de heer weer plaats achter zijn bureau en de dame krijgt een leuker baantje.

Jaja, nu begrijp ik het. Maar toch ook weer niet helemaal. Als de uitslag al van tevoren vastligt wat heeft die bezigheid dan met sport te maken? Wat moet een sportprogramma ermee?