Zweedse SDP regeert door

STOCKHOLM, 26 SEPT. De Zweedse sociaal-democratische premier Göran Persson, die bij de verkiezingen vorige week een forse nederlaag leed, zal verder regeren met steun van de ex-communistische Linkse Partij en de Groenen, die geen ministers zullen leveren. De drie partijen zijn in overleg over de begroting voor komend jaar, die op 13 oktober aan de Riksdag, het Zweedse parlement, moet worden aangeboden. Persson verwacht geen opvallende veranderingen ten opzichte van vorig jaar, toen hij nog regeerde met de gematigd rechtse Centrum Partij, al was het alleen maar omdat er onvoldoende tijd is voor een geheel nieuwe begroting.

De linkse partijen willen, in tegenstelling tot de SDP de overheidsuitgaven verhogen om de werkloosheid te bestrijden. Toch is de SDP-leider optimistisch. “We moeten samenwerking met humor en de juiste intentie tegemoet treden. Als dat niet lukt, dan gaan we op zoek naar andere partijen om mee samen te werken. Maar ik ga er van uit dat het wel zal werken”, aldus Persson.