Wisselvallig

Vandaag is het voorlopig de laatste dag die het predikaat 'nazomers' verdient. Dat geldt zeker voor de temperatuur, want op veel plaatsen wordt het 20 graden of nog iets warmer. In het zuiden wordt lokaal 23 graden bereikt. De zon wordt echter nogal gesluierd door de aanwezigheid van veel hoge bewolking. Er waait een matige zuidoostenwind.

De hoge bewolking is gekoppeld aan een depressie, die langzaam nadert vanuit het zuiden. De bewolking wordt geleidelijk dikker en vooral vanavond krijgt de zuidelijke helft van het land een paar buien te verwerken. Komende nacht trekken deze verder naar het noorden.

Zondag komen we in de zogenaamde 'valse warme sector' van de depressie terecht. In dit gebied is de wind aan de grond zuidelijk en daarmee wordt nog vrij warme lucht aangevoerd. Op grotere hoogte koelt de atmosfeer echter flink af en het gevolg is dat er gemakkkelijk buien kunnen ontstaan. In vooral het oosten is daarbij zelfs kans op onweer. De zon speelt een becheiden rol en het wordt rond 19 graden.

Na het weekeinde vallen er geregeld buien en de middagtemperatuur valt terug naar rond 16 graden.