Wallage: Melkert is dé man

DEN HAAG, 26 SEPt. Voormalig PvdA-fractievoorzitter Jacques Wallage vindt Ad Melkert dé man om premier Kok op te volgen. Wallage zegt dit in een vraaggesprek met Joods Journaal, een blad dat eens per twee maanden verschijnt.

Op de vraag wie Kok moet opvolgen wanneer die vertrekt antwoordt Wallage: “Melkert. Waarom? Omdat de man ontzettend veel in huis heeft. Hij is intelligent, sterk en ironisch. Een beetje Engels, zeg maar. En hij heeft de Wille zur Macht. Ik ben ook ambitieus, maar meer uit faalangst dan uit prestigedrang.”

Wallage wordt per 1 oktober burgemeester van Groningen. Voormalig minister van Sociale Zaken Melkert volgde hem op als fractievoorzitter. Wallage en Melkert werden regelmatig omschreven als rivalen, omdat zij beiden 'kroonprins' van Kok zouden zijn. Melkert kreeg bij verkiezingen in mei 8.907 voorkeursstemmen, tegen ruim 29.000 voor Wallage.

Wallage zegt in het vraaggesprek dat hijzelf ook kans op het premierschap zou hebben gehad. “Ik had de Haagse ladder verder kunnen beklimmen, wellicht tot in het Torentje. Wim Kok heeft me alle mogelijkheden geboden en ik moet toegeven: voor mij was Binnenlandse Zaken een echte verleiding. Maar toen ik eenmaal de keus had, merkte ik dat ik niet zoiets had van: wat zou ik graag minister zijn. Integendeel. Ik zag er tegenop: weer vier jaar met tassen sjouwen. Honderd uur per week werken. Moe thuiskomen en geen gezeur van mijn kinderen kunnen verdragen. Ik ben misschien geen modelvader, maar ik wil er wel zijn voor mijn kinderen.”

Het noemen van namen van potentiële opvolgers geldt in Den Haag overigens als een Judaskus: wie vaak voor een positie wordt genoemd, krijgt hem zelden.