Vaststelling waterschade pas in oktober

DEN HAAG, 26 SEPT. De taxateurs die de omvang van de waterschade moeten vaststellen, zullen niet voor 1 oktober op pad gaan. Daarom adviseert het ministerie van Binnenlandse Zaken boeren, tuinders en particulieren zoveel mogelijk bewijsmateriaal te bewaren. Ze moeten dus niet wachten met opruimen en het voorkomen van verdere schade, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren.

De taxateurs kunnen pas aan het werk als de exacte begrenzing is vastgesteld van het gebied waarvoor de regeling geldt. Het departement van Binnenlandse Zaken en het onderdeel van het ministerie van Landbouw dat de regeling gaat uitvoeren, zijn daar nog mee bezig.

Het belangrijkste criterium is dat er ten minste 100 millimeter water moet zijn gevallen. Maar ook als het gebied is overstroomd met water uit gebieden waar meer dan 100 millimeter is gevallen, zullen de inwoners aanspraak kunnen maken op de schaderegeling, aldus Binnenlandse Zaken. De boeren- en tuindersorganisatie LTO-Nederland gaat ervan uit dat het grootste deel van het Westland, de Zuid-Hollandse eilanden, delen van West-Brabant en Zeeland en enkele Limburgse beekdalen er onder zullen vallen.

Ook LTO adviseert boeren en tuinders zoveel mogelijk te redden van de ondergelopen gewassen. “Mensen moeten zoveel mogelijk bewijsmateriaal verzamelen voor de taxateurs. Het kan dan gaan om foto's, video's, verklaringen van derden en bonnen voor schoonmaakwerkzaamheden”, aldus een woordvoerder van LTO. (ANP)