Tobback beraadt zich op ontslag; Op verzoek ministerraad

BRUSSEL, 26 SEPT. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Louis Tobback houdt zijn voorgenomen ontslag tot vanavond in beraad. Dat heeft hij gisteren toegezegd aan de regering, die er op aandrong dat hij nog eens over zijn aftreden zou nadenken.

Tobback diende donderdagavond zijn ontslag in, wegens fouten van de rijkswacht rond de gedwongen uitzetting van een asielzoekster die dinsdag overleed. Maar zijn collega's drongen er op aan dat hij zou aanblijven, omdat Tobback geen persoonlijke fouten heeft gemaakt.

De regering, die gisteren vergaderde zonder Tobback, kwam met een mededeling waarin ze stelt begrip te hebben voor zijn wens tot ontslag, maar dat dit nu niet de meest aangewezen actie is. De ministers vinden dat Tobback moet aanblijven om toe te zien op de uitvoering van het asielbeleid en op de voorgenomen hervormingen bij de politie. Ook vrezen ze dat de ministeriële verantwoordelijkheid te ver wordt doorgetrokken als ministers opstappen bij iedere fout van hun ambtenaren.

De Belgische koning kon gisteren geen besluit nemen over het ontslag van Tobback, omdat hij in Portugal verbleef voor een bezoek aan de wereldtentoonstelling. De socialistische en christen-democratische regeringspartijen maakten van de gelegenheid gebruik om druk op Tobback uit te oefenen.

Tobback diende zijn ontslag in nadat was gebleken dat een van de twee rijkswachters die in staat van beschuldiging zijn gesteld na de dood van de asielzoekster, al eerder een tuchtsanctie had gekregen wegens mishandeling van een asielzoeker. Omdat Tobback hiervan niet op de hoogte was gesteld, heeft hij woensdag het parlement verkeerd ingelicht. Hij zou zeer ontgoocheld zijn geweest door de houding van de rijkswacht. Direct na het overlijden van de asielzoekster zei Tobback af te treden als zou blijken dat de rijkswacht fouten had gemaakt.

Tobback onderhield goede relaties met de vorige rijkswacht-generaal, Willy Deridder, bijgenaamd 'de rode ridder', die in april opstapte na de ontsnapping van Marc Dutroux. Deridders opvolger is van katholieke huize en de samenwerking met Tobback zou de afgelopen maanden vrij stroef zijn verlopen. Dat wordt genoemd als een van de redenen waarom Tobback zo slecht werd geïnformeerd over het optreden van de rijkswacht bij de uitzetting van de asielzoekster eerder deze week, die leidde tot zijn verzoek om ontslag.

Het gesloten asielzoekerscentrum in Steenokkerzeel, waar de deze week omgekomen asielzoekster enkele maanden verbleef, werd gisteren ontruimd. Het gaat om een preventieve maatregel van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat acties vreesde rond het centrum.

In het centrum zaten ongeveer zeventig mensen, die deze week in hongerstaking waren gegaan uit protest tegen het overlijden van de Nigeriaanse asielzoekster. Ongeveer twintig van hen zijn overgebracht naar andere transitcentra, de rest werd verbaasd op straat gezet met de opdracht binnen vijf dagen het land te verlaten. Het ging ook om families, van wie de kinderen zwaaiden naar de toegestroomde journalisten.

Op verschillende plaatsen in België is gisteren opnieuw betoogd voor een menselijker asielbeleid. Vandaag vindt in de Brusselse Sint Michiels-kathedraal een herdenkingsdienst plaats voor de omgekomen Nigeriaanse asielzoekster, georganiseerd door 84 organisaties.