Opinie

    • Youp van ’t Hek

Studentengrap?

Het schijnt uit te zijn tussen onze kroonprins en zijn mokkeltje. Officieel hadden ze niks, dus kon Eef Brouwers van de RVD ook niet zeggen dat het voorbij was. Toch moest het bericht de wereld in en wat doe je dan? Dan neem je een kakelkontje dat nog nieuw is in de koninklijke kringen. In dit geval mocht de moeder van Marilène van den Broek, onze eigen Lady Di, haar diplomatieke mondje voorbij praten. Broekje mocht lekken op een receptie in New York en het bericht werd snel doorgebeld naar De Telegraaf, die het afgelopen donderdag uiterst smaakvol kopte. Zelfs het Journaal en deze 'kwaliteitskrant' namen het gerucht over. De hoofdredactrice van Privé reageerde geschokt, evenals de baas van het kappersblad Weekend. Ook op de redacties van Story en Party komt er stoom uit de tekstverwerkers. Reken erop dat de specials komende week zullen knallen. En dat allemaal door een simpel regeltje van de onervaren Josée van den Broek, die zich op dat moment waarschijnlijk helemaal niet bewust was van wat ze aanrichtte in roddelland.

Zal ze expres gelekt hebben of was het gewoon een kwestie van een wit wijntje te veel? Waarschijnlijk hebben ze tegen Josée gezegd: 'Kan jij je mond houden?' Ze reageerde met een iets te vlug 'ja', waarop men helemaal zeker wist dat het met dit bericht wel goed zou komen. Wij hadden vroeger in de kroeg ook altijd zo'n sukkel. Als je een bepaald verhaal de stad in wilde hebben, dan nam je hem zogenaamd in vertrouwen en binnen een uur was het daar waar het zijn moest.

Maar stel nou dat het allemaal niet waar is. Misschien haalde Alex donderdagochtend wel gierend van het lachen zijn ochtendkrantje van de kokosmat onder de uitroep: 'Ze is er ingetuind!' Dat dit bij de ontgroening van de Van den Broekjes hoort. Even testen of de Broekjes waterdicht zijn. Gewoon een studentengrap met Hans en Josée uitgehaald. En even de bladen getreiterd.

Maar stel dat het wel waar is en de geliefden inderdaad een punt achter de koninklijke verkering hebben gezet. Dan mag je nu alvast denken aan het verdere rampenleven dat die lieve Emily tegemoet gaat. Het eerste half jaar krijgt ze de hele dag gluipkoppen als Peter Smulders en Joop van Tellingen achter zich aan. Dat zijn de paperazzi-fotografen van ons saaie kikkerland. De bladen willen, moeten en zullen haar namelijk hebben. Het volk heeft recht op informatie over de afgewezen koningin. Emily maakt eenzame ochtendwandeling! Emily huilt uit bij broer! Heeft Emily een nieuwe liefde? Het gajes van de roddelpers draait op volle toeren en komt kraaiend klaar van zoveel primeurgenot. En dat arme meisje maar vluchten voor die tweedehands types, maar dat lukt dus niet. Overal zullen ze haar met hun telelenzen opwachten. Of ze nou uit haar werk komt, naar de kapper gaat of een winkelwagenrondje door de supermarkt maakt. Verder zullen kraterige puistenkoppen als Willibrord Frequin en Evert Santegoeds haar dagelijks opwachten met hun televisiecamera's en ik ben bang dat die wandelende nier van BNN ook af en toe vanachter de bosjes opduikt. Lijkt me echt heerlijk. Je trilt van liefdesverdriet en dan sta je opeens oog in oog met Bart de Graaff, de ET van Hilversum. Van mij mag ze op dat moment een kalasjnikov leegschieten.

Voor Emily hoop ik dat het allemaal vuige roddel en achterklap is en dat ze lang en gelukkig gaat leven met de vrolijke kroonprins, die in zijn jongensjaren op een Zwitsers vliegveld nog eens een roddelfotograaf op zijn bek getimmerd heeft. En als het wel waar is hoop ik dat Emily even de onderwereld induikt en een paar vage kickboksers op die pers-stalkers afstuurt. Die moeten de heren eerst een keer waarschuwen. En als het tuig dan terug blijft komen, mogen ze ze zo'n ram verkopen dat ze het wit van hun ogen zwart voor hun kont zien draaien. Dat is altijd beter dan dat ze zichzelf in paniek doodrijdt onder een viaduct. Hup Emily.

    • Youp van ’t Hek