Serviërs in Bosnië kiezen voor Poplašen; Extreem nationalist

BOEDAPEST, 26 SEPT. De extreem nationalistische Nikola Poplašen wordt de nieuwe president van de Bosnische Serviërs. De leider van de Servische radicale partij in Bosnië versloeg de zittende president en favoriet van de internationale gemeenschap, Biljana Plavšic, met ongveer achtendertigduizend stemmen.

Bijna twee weken na de algemene verkiezingen die de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Bosnië organiseerde, zijn vrijdagavond de eerste officiële uitslagen bekendgemaakt.

Op 12 en 13 september konden de Bosniërs voor de tweede keer sinds de oorlog een nieuw staatspresidium kiezen alsmede nieuwe parlementen. Zowel voor de staat Bosnië als voor de twee afzonderlijke entiteiten: de Servische Republiek en de Federatie van Moslims en Kroaten. In de Servische republiek werd ook nog een nieuwe president gekozen.

Terwijl het Servische presidentschap in handen is gekomen van de nationalist Poplašen die een uitgesproken voorstander is van de creatie van een groot Servië (d.w.z. aansluiting bij Belgrado), hebben de nationalisten in het Bosnische staatspresidium terrein verloren.

Tot grote tevredenheid van de internationale gemeenschap moet Momcilo Krajišnik, naaste medewerker van oud-president Karadzic zijn post in het staatspresidium opgeven ten gunste van de gematigde Zivko Krajišnik werd door de gezant van de internationale gemeenschap in Bosnië, Carlos Westendorp beschouwd als de belangrijkste stoorzender in de moeizaam functionerende gemeenschappelijke Bosnische staatsstructuur.

De moslimsleider Alia Izetbegovic wist zijn plaats in het presidium gemakkelijk te handhaven. Bij de Kroaten verloor Krešimir Zubak met groot verschil van de nationalist Ante Jelavic. Zubak was in augustus uit de sterk aan Kroatië gebonden Bosnische HDZ gestapt en had een eigen, gematigder partij opgericht. Over de zetelverdeling in de verschillende parlementen wil de OVSE nog geen mededelingen doen zolang de uitslag van de verkiezingen niet formeel is goedgekeurd door de officiële verkiezingscommissie.

De overwinning van de radicale nationalist Poplašen bij de Bosnische Serviërs komt niet als een verrassing. Al meteen na de verkiezingen begonnen geruchten te circuleren dat Poplašen, die nauwe banden onderhoudt met de Servische radicale partij van Vojislav Sešelj in Belgrado, op winst stond. De Amerikaanse gezant voor de Balkan, Robert Gelbard, heeft Poplašen al verschillende keren stevig gewaarschuwd dat iedere gedachte aan annexatie met het Servische moederland regelrecht in tegenspraak is met het vredesverdrag van Dayton.

Poplašen, die tijdens de oorlog leiding gaf aan een paramilitaire studentengroep, liet vrijdag in het Bosnisch blad Dani weten dat hij bereid is aansluiting bij Servië nog wel even uit te stellen. Overigens behield hij zich in hetzelfde interview het recht voor om de nationalist Krajišnik te benoemen tot premier van de Servische republiek in Bosnië.

    • Renée Postma