Rushdie: 'Alles houdt ineens op waar te zijn'

LONDEN, 26 SEPT. “Het is merkwaardig om mensen in buitenlandse steden door de straten te zien gaan met foto's van jou met uitgestoken ogen, vragend om je dood”, zei de Britse schrijver Salman Rushdie gisteren. “Alles wat je altijd overal over gedacht hebt, houdt ineens op waar te zijn.” Rushdie gaf gisteren een persconferentie na de mondelinge verklaring van de Iraanse overheid tegenover de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, dat Iran niets zal doen om de fatwa uit te voeren die Imam Khomeiny in 1989 uitsprak tegen de schrijver, na de publicatie van het boek De Duivelsverzen.

“Tien jaar van mijn leven zijn door deze zaak misvormd”, aldus Rushdie, die zei medelijden te hebben met de demonstranten tegen het boek die bij de protesten waren omgekomen. “Volgens mij wisten ze in veel gevallen niet eens waartegen ze demonstreerden”. Hij zei spijt te hebben van de mededeling, enkele jaren geleden, dat hij zich tot de islam had bekeerd. “Ik ben geen religieus mens, en had dat niet moeten zeggen”.

Volgens Rushdie zou het verkeerd zijn geweest, zoals de laatste jaren wel is gebeurd, te veronderstellen dat geen echte doodsdreiging was, alleen omdat hij niet was gedood - “Ik had geen zin om dat te bewijzen”.

De 51-jarige Rushdie is van plan een boek te schrijven over zijn ervaringen sinds de fatwa. “Ik wilde dat al lang doen, maar voelde dat ik moest wachten totdat ik wist hoe het laatste hoofdstuk zou aflopen.” (AP, Reuters)