NedWind wordt grote speler op windmolenmarkt

RHENEN, 26 SEPT. De windturbinefabrikant NedWind in Rhenen wordt op 1 oktober overgenomen door het Deense NEG Micon. De nieuwe combinatie bedient ruim twintig procent van de wereldmarkt van windmolens. De directie van NedWind verwacht een uitbreiding van de werkgelegenheid. Er werken bij Nedwind op dit moment ruim 100 mensen.

NEG Micon, na het Deense Vestas de grootste windturbineproducent ter wereld, heeft deze week overeenstemming bereikt met Beheermaatschappij Lubbers, onder andere eigenaar van Hollandia Kloos, over de overname van alle aandelen. NedWind zal onder eigen naam blijven opereren. De omzet van het bedrijf in Rhenen zal binnen enkele jaren toenemen van tachtig miljoen gulden nu naar driehonderd miljoen gulden. Beide bedrijven verwachten dit jaar een omzet van ongeveer 600 miljoen gulden.

De activiteiten op het gebied van service en onderhoud van turbines worden geïntegreerd. NedWind zal ook turbines van het Micon-type gaan bouwen. De fabriek in Rhenen zal tevens de ontwikkeling van een nieuwe 1,5 megawatt-turbine verzorgen. In Nederland staan tot nu toe alleen windmolens van een megawatt of minder. Op dit moment bouwt NedWind in Nederland aan een molenpark bij Eemmeerdijk, terwijl in oktober een prototype van een 1 Mw-turbine met een rotordiameter van 62 meter in werking gaat op de Maasvlakte. In totaal is nu in Nederland ongeveer 300 megawatt geïnstalleerd. Ruim de helft daarvan is geleverd door NedWind en Micon. Beide bedrijven verwachten dit jaar een gezamenlijke omzet van 600 miljoen gulden.

De overheid streeft ernaar dat in 2020 in Nederland zo'n 3.000 megawatt via windenergie wordt opgewekt. Daarvoor is op het vasteland onvoldoende ruimte. NedWind heeft in de nieuwe combinatie een sterker marktpositie om windenergie op zee te ontwikkelen.