Museumbezoeken

Musea zijn de visitekaartjes van de stad. De cultureel bevlogen toerist ontkomt in New York niet aan de 2 miljoen kunstwerken in het Metropolitan, moet in het Parijse Louvre de Mona Lisa zien, en ijlt in Florence naar de kunst in het Uffizi.

De prijzen voor bezichtiging van de permanente collectie van must-see musea verschillen sterk. Dat geldt evenzeer voor de kortingsregelingen. Het Amsterdamse Rijksmuseum kent groepskorting, het Louvre is goedkoper na drie uur 's middags, en het Prado in Madrid is op zaterdagmiddag gratis. Voor speciale tentoonstellingen geldt vaak een toeslag.

Een kaartje voor het Pergamonmuseum in Berlijn (8 mark) biedt op dezelfde dag ook toegang tot de zestien andere staatsmusea in de stad. In Vaticaanstad zijn vijftien musea te bezichtigen voor 15.000 lire. En de acht dollar voor toegang tot het Metropolitan is geen verplichting maar een voorstel. De bezoeker mag naar eigen keuze zowel gratis naar binnen als het tienvoudige betalen.

Het Rijksmusem trok vorig jaar ruim een miljoen bezoekers. Daarmee was het niet Amsterdams populairste attractie: ruim anderhalf miljoen mensen meer verkozen de rondvaartboot boven de Nachtwacht.

    • Tijn Kramer