Mooie gedachten van hoge heren

In de week volgend op het WK van Lille, vond er in Lausanne een bijzonder treffen plaats. Zes van 's werelds sterkste bridgenaties (Frankrijk, Brazilië, Polen, Italië, China en de Verenigde Staten) waren door het Internationaal Olympisch Comité uitgenodigd om mee te doen aan een Olympische Grand Prix, een chic soort demonstratiewedstrijd. Waar het in het Zwitserse stadje natuurlijk om ging was de herkenning van bridge als sport. IOC-baas Antonio Samaranch kon nu met eigen ogen zien hoe zwaar het wel niet is om bridge op het hoogste niveau te bedrijven, zodat de lijn naar andere, al wel erkende atleten makkelijk is door te trekken. Opname van bridge in de olympische familie is de vurige wens van de president van de Wereld Bridge Federatie, José Damiani. Mooie gedachten van hoge heren in het olympische thuishonk. Het lijkt voor bridge de goede kant op te gaan, want naar het zich nu laat aanzien krijgt de denksport op termijn een officiële olympische status. Tijdens de Olympische Winterspelen van 2002 of 2006 zal er daadwerkelijk en voor het eerst bridge worden gespeeld.

Enige details van de Grand Prix wil ik u niet onthouden. Het Italiaanse team Angelini, dat in Lille zo glorieus de wereldtitel veroverde, was er gek genoeg niet bij in Lausanne. Wel het team dat Italië officieel vertegenwoordigt. Het heeft alles te maken met de sponsorperikelen die dit belangrijke bridgeland in twee kampen verdeeld houdt: de Angelini's en de Lavazza's. Lavazza-koffie is de sponsor van Norberto Bocchi en Guido Duboin, twee Italiaanse topspelers die in Lausanne wel speelden.

Met een beetje goede wil kon je de olympische gedachte (winnen is niet belangrijk, meedoen wel) aflezen uit de einduitslag van de Grand Prix. Over 72 spellen hielden de teams van Brazilië en de Volksrepubliek China elkaar in de finale volmaakt in evenwicht: 167-167. Uit die wedstrijd een spannend spel:

Zuid gever Noord OW kw. ♠ HV1074 ♡ 6 ♦ 105 ♣ A10943 West Oost ♠ A985 ♠ B2 ♡ 84 ♡ V92 ♦ AH98763 ♦ V4 ♣ - ♣ HV7652 Zuid ♠ 63 ♡ AHB10753 ♦ B2 ♣ B8

Nadat zijn partner met 3♡ had geopend, moest noord, Gabriel Chagas, starten tegen 5♦ van west, de Chinees Zejun. Chagas begon met ♠H op tafel te leggen, die de leider dook. De Braziliaan vervolgde met harten. In die kleur volgden nog twee rondjes. Op de derde harten gooide de leider een schoppen weg uit zijn hand, waarna twee down zijn deel was: NZ +200.

In de andere kamer was dit het biedverloop:

West Noord Oost Zuid Campos Jianming Vilas-Boas Haiojun 3♡ 4♦ pas 5♦ pas pas dbl pas pas pas

Na zijn scherp doublet kwam noord, Jianming, uit met zijn singleton harten. Hierna incasseerde de verdediging nog een harten en om vervolgens - uitstekend - naar troef te switchen. Aan drie down (gedoubleerd) viel niet meer te ontkomen: NZ +800 en 12 imps winst voor de Volksrepubliek.

Ongeveer gelijktijdig met Lausanne vond in eigen land een revanchewedstrijd (van de door Hok1 gewonnen finale van de Meesterklasse uit 1997) plaats tussen Hok1 en Crash. Aanleiding vormde het tweede lustrum van Crash en plaats van handeling het gloednieuwe Denksportcentrum aan de Robijnstraat in Leiden. Crash is een bijzondere club. Om de diaspora van sterke spelers uit de regio tegen te gaan, werd de vereniging tien jaar geleden opgericht. Het idee was om het bridge in Leiden naar het hoogste landelijk niveau te tillen . Dat doel is bereikt. De club haalde de afgelopen twee jaar de finale van de play offs van de Meesterklasse en de drie paren van het eerste team zijn lid van de kernploeg. De revanchewedstrijd (over 16 handen) ging verloren (27-22), maar een van de Crash spelers smaakte tenminste nog het genoegen een Hokker te verschalken:

West gever Noord Niem. kw. ♠ 10 ♡ 106 ♦ HB107652 ♣ A65 West Oost ♠ AH852 ♠ VB76 ♡ V732 ♡ A984 ♦ 93 ♦ 4 ♣ B7 ♣ 10832 Zuid ♠ 943 ♡ HB5 ♦ AV8 ♣ HV94

West Noord Oost Zuid

1♠ 3♦ 4♠ 5♦ pas pas dbl pas pas pas

Tegen het door hem gedoubleerde contract van 5♦ startte oost, Gerard Versluis van Crash, met ♠V en switchte à tempo naar een kleine harten, zodat de leider meteen voor het blok werd geplaats. Noord liet de boer leggen op tafel. West nam de vrouw en speelde harten na voor het aas van zijn partner: één down. De schade viel voor Hok nog mee, want aan de andere kant waren niet NZ niet verder gekomen dan 4♦ contract.

    • Jan van Cleeff