Midkaps slachtoffer omdat belegger kiest voor kwaliteit

AMSTERDAM, 26 SEPT. Beleggers moeten deze week totaal dolgedraaid zijn door de achtbaan die AEX-index heet. Maandag klapte de graadmeter van de beurskoersen van 959 naar 885 punten om midden in de week te stijgen naar 1002 en vervolgens op vrijdag tot stilstand te komen op 947 punten.

Komt er nou wel of niet een recessie? Het lijkt op dat televisiespotje waar een man op het station op de euro staat te wachten. “Hij komt eraan”, zegt hij, terwijl hij de krant leest.

De multinationale zwaargewichten Koninklijke Olie en Philips gaven vorige week donderdag en afgelopen maandag winstwaarschuwingen. KLM liet beleggers gisteren het weekend ingaan met een lagere winstprognose. De recessie komt dus.

Niks daarvan. De Amerikaanse centrale bankier Alan Greenspan liet dinsdag doorschemeren een renteverlaging te overwegen om de economie te stimuleren. Twee dagen later roept Robeco-topman Jaap van Duijn dat de recessie er toch echt aankomt. Onzin, zei minister van Financiën Gerrit Zalm direct, net als de Duitse centralebankier Hans Tietmeyer. Toch m'n aandelen maar vasthouden dan? Nee, want de recessie komt eraan. Vrijdag gaf de grootste bank van Europa, het Zwitserse UBS een winstwaarschuwing en zakten ook de bankkoersen op het Damrak net als over de rest van de wereld. Wie en wat moet je nog geloven als belegger? Als we met z'n allen denken dat het goed gaat, gaat het ook goed, zeggen de optimisch ingestelde sceptici.

Beleggers zoeken in deze rommelige markt naar zekerheden. Of liever gezegd, ze stappen uit de allergrootste onzekerheden. De middelgrote fondsen waarmee de Midkap-index wordt samengesteld daalde daarom ook harder dan de AEX-index met hoofdfondsen.

“Er zitten fondsen in die Midkap die gewoon bijzonder weinig appeal en liquiditeit hebben”, zegt analist Jan-Coen Balt van Effectenbank Stroeve. “Fondsen als Van Ommeren, Pakhoed en CSM zijn slecht verhandelbaar. Midkapfondsen daalden met de AEX-index mee maar konden zich in het midden van de week niet zo goed herstellen als de hoofdfondsen.” De cijfers tonen dit aan. De Midkaps zijn een inhaalrace naar beneden begonnen. De AEX-index daalde over de hele week genomen 1,2 procent, de Midkap-index 2,6 procent. De middelgrote fondsen waren de afgelopen anderhalve maand minder hard gedaald. Terwijl de hoofdfondsenkoersen sinds half juli 28 procent zijn gezakt, staan de midkaps op een verlies van 24,2 procent.

Het automatiseringsfonds Cap Gemini was deze week een sterke daler. Het fonds verloor in een week tijd 4,7 procent en sloot gisteren op 131 gulden. Branchegenoot Ordina viel 4 procent naar 53 gulden.

ASR Verzekeringengroep daalde 5 procent en eindigde gisteren op 150 gulden. Ook bij BolsWessanen zet het drama maar door. Het aandeel bereikt gisteren het dieptepunt van 21,90 gulden. “Je ziet beleggers kiezen voor kwaliteit”. signaleert Balt. “En kwaliteit wordt geboden door multinationals met een spreiding van activiteiten. Die zitten nou eenmaal in de AEX-index. Beleggers worden defensiever.”

Een andere reden voor de scherpere daling van de Midkap is te vinden op de optiebeurs. De onderliggende waarden van opties op de AEX-index zijn mandjes met aandelen van AEX-fondsen. Deze handel heeft de op- en neergang van de AEX-index de afgelopen week sterk beïnvloed. Opties op de Midkap-index bestaan niet, zodat deze graadmeter op de kracht van de individuele fondsen moet bewegen en die kracht was er de afgelopen week niet.

    • Sjouke Rijper