Maximum Bob

Sinds de stichting van het stadje Peyton Place hebben heel wat Amerikaanse plaatsjes het decor gevormd voor tv-series. Zo leerden we de bewoners van Twin Peaks door en door kennen en ook in Northern Exposure en Picket Fences (hier bekend als Smalltown USA) was de dorpsgemeenschap een soort collectieve medespeler.

Volgens eenzelfde formule moet Maximum Bob op de tekentafels van het Amerikaanse ABC zijn ontstaan. Omdat de serie bovendien op de gelijknamige roman van Elmor Leonard (Jacky Brown, Get Shorty) is gebaseerd, was het geen verrassing dat de première in augustus van dit jaar een record-aantal kijkers trok. Dat de productie en regie van de pilot in handen was van Barry Sonnenfeld (Men in Black) speelde zeker ook een rol.

De hoofdpersoon is de eigenzinnige Bob Gibbs (Beau Bridges), rechter volgens de law & order-formule in het stadje Deep Water, Florida. Hij is ongelukkig getrouwd met een voormalige zeemeermin uit een watershow (ze at bananen onder water) die na een incident met een krokodil op ongelegen momenten bezeten wordt door de geest van een zwart slavenmeisje. De sheriff is uit verdriet een verwoed stijldanser. Een milieuactivist uit het stadje steelt en vernietigt auto's (aan de horizon onploft regelmatig iets) en er is een uitgebreide asociale familie, waarvan de leden allemaal eenzelfde zwarte bril dragen (want goedkoper in grote aantallen).

In de eerste aflevering, die vorige week bij de BBC te zien was, bereikt de ambitieuze advocaat Kathy Baker (Liz Vassey) het stadje om het op te nemen tegen rechter Gibbs in een zaak waarin voor een trivialiteit de doodstraf wordt geëist. Deze strijd vormt de belangrijkste verhaallijn.

Het grote verschil met Twin Peaks, waarmee Maximum Bob vaak vergeleken wordt, is dat Deep Water weliswaar bevolkt wordt door rare types, maar de kenmerkende dreiging van Het Kwaad uit de klassieker van David Lynch ontbreekt. Maximum Bob is meer vreemd dan angstig en vooral geslaagd door heerlijke over the top-humor.

Maximum Bob, zondag, BBC2, 23.00-23.45u.

    • Dirk Limburg