Maïssoep

Nog even over gluten gesproken. Een van de vervangers van granen is maïs. Ook maïsmeel (voor cake en koekjes), maïsgriesmeel (voor polenta) en maizena (als bindmiddel voor sauzen) kunnen in een glutenvrij dieet door de beugel. Een uitgebreid overzicht van glutenvrije producten is verkrijgbaar bij het LIVO (Landelijk Informatiecentrum Voedselovergevoeligheid), telefoon: 070-3068890. Evenzeer informatief is het boekje Gluten intolerantie van Maggy Owel. Voor 23,60 te koop in natuurvoedingswinkels en bij uitgeverij Owel, postbus 483, 7500 AL Enschede.

Vandaag twee recepten met maïs, ook voor mensen die niet gedwongen zijn om uit te wijken naar alternatieven voor graan. Maïssoep staat in de Verenigde Staten bekend als 'corn chowder'. Die is gevuld met meegekookte aardappels. Vandaag een fijne soep, uit Franse contreien.

Bewaar 1 volle eetlepel gekookte maïskorrels en breng de rest met 3,5 deciliter water aan de kook. Vijf minuten laten koken. Pel en snipper het sjalotje. Smelt de boter in een kleine pan en fruit daarin de snippers sjalot en de resterende maïskorrels 3 minuten lang. Pureer de gekookte maïskorrels met het kookvocht en wrijf de puree door een zeef. Schenk de massa in de pan bij de snippers sjalot en de overige korrels. Breng weer aan de kook en dan op smaak brengen met zout en peper. Roer de crème fraîche door de soep en vlak voor het serveren de koriander. Desgewenst kan de soep gebonden worden met een papje van maïzena dat met water is glad geroerd. Heet serveren.

Maïs combineert goed met een andere graanvervanger, quinoa.

Schil de wortels en snijd ze in dunne plakjes. Kook die plakjes in 10-15 minuten gaar. Kook de quinoa in 5,5 - 6 deciliter water met zout in 12-15 minuten gaar. Verwarm de maïskorrels 3 minuten met de plakjes wortel mee. Giet alles af en roer wortel, maïs en peterselie door de quinoa. Proef of er zout bij moet. Lekker met kipfilet.

Voor 4 personen:

300 gram maïskorrels (1 blik of vers gekookt)

1 sjalotje

15 gram boter

zout, peper

1 eetlepel crème fraîche

2 eetlepels gesnipperde koriander

(eventueel 1 theelepel maïzena)

Quinoa:

2 winterwortels

350-400 gram quinoa

zout, 1 blikje maïskorrels

2 eetlepels gesnipperde peterselie

    • Annelène van Eijndhoven