Kuip of Arena?

Amsterdam en Rotterdam willen beide graag gastheer zijn van de finale van het Europees Kampioenschap voetbal in 2000. Wat is de beste locatie?

Herman van Muijsenberg, wethouder sportzaken van Rotterdam: “Rotterdam natuurlijk. Het is een feit dat we met De Kuip dé voetbaltempel van Nederland in huis hebben. In het verleden hebben we aangetoond dat we zulke evenementen goed kunnen organiseren. Wij bezitten goede faciliteiten naast de Kuip. Ahoy' is pas verbouwd en begin oktober gaat de eerste paal van een multifunctioneel sportcentrum naast het stadion de grond in. Een goede werkplek voor de pers. Op televisie moest ik onlangs aangeven hoeveel ik er om durfde te verwedden dat wij de finale kregen. Ik zette daar enkele duizenden guldens op. Mijn collega in Amsterdam hield het bij een rol drop. Misschien is dat al heel wat in Amsterdam.”

Harry Groen, wethouder sportzaken van Amsterdam: “Wat dat rolletje drop betreft. Ik wed altijd om een rol drop, dus het is niet zo dat ik de kansen van Amsterdam laag inschat. Integendeel. Met de Champions League en de Gay Games hebben we bewezen dat we grote sportevenementen kunnen organiseren. Het is logisch dat de finale van een dergelijk evenement in de hoofdstad wordt gespeeld. Ik gun het Rotterdam ook wel, maar wij hebben een hele stevige kans. Zo'n finale is voor de stad belangrijk. Maar in geen geval wordt aan het binnenhalen van de eindstrijd belastinggeld uitgegeven.”

Elly van Schoonderwalt, hoofd communicatie gemeente Arnhem: “Daar doen wij geen uitspraken over. Samen met de andere drie Nederlandse steden proberen we er een mooi feest van te maken. Of we de finale niet liever in Arnhem hebben? Wij realiseren dat ons stadion te klein is voor een finale.”

Jan Gaasterland, directeur van de Amsterdam Arena: “De Arena, dat lijkt me wel. Het is een logische gedachte dat de finale in de hoofdstad van Nederland wordt gespeeld. Net zoals de opening in de hoofdstad van België plaatsvindt. Ons megatheater heeft een aantal sterke punten. Het dak natuurlijk, maar ook de bijna onbeperkte parkeercapaciteit en de goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Wij hebben geen voetbalhistorie zoals De Kuip. Maar het is 'EURO 2000' en niet 'EURO 1932'. Je moet kijken naar de huidige kwalificaties van de stadions. Maar als Rotterdam de finale krijgt, ben ik de eerste die een grote bos bloemen naar mijn collega stuurt.”

Jan van Merwijk, general-manager van Stadion De Kuip in Rotterdam: “Het zou u verbazen als ik Amsterdam zou roepen. Nee, natuurlijk in De Kuip. De finale van het EK moet in het enige echte voetbalstadion van deze omvang in Nederland worden gespeeld. De Arena is een prachtig multifunctioneel stadion, maar De Kuip heeft veel meer voetbalhistorie. De toewijzing van de finale gebeurt op een aantal gronden. Faciliteiten, bereikbaarheid, grootte van het stadion en misschien de hoofdstad. Het is een kwestie van afwachten. De wereld vergaat niet als je de finale niet krijgt, maar het staat toch wel erg mooi op het palmares van het stadion.”

Richard van der Eijk, woordvoerder van EURO 2000: “Wij doen daar nog geen mededelingen over. Op 27 oktober staat een persconferentie op het programma. Dan maken we het speelschema en ook de stad die de finale krijgt, bekend. We kijken naar een aantal objectieve criteria, zoals wie de beste faciliteiten heeft. Historie van het stadion en de hoofdstad zijn van minder belang. Van de weddenschap met beide wethouders heb ik gehoord, ja. Wie gewonnen heeft? Dat kan ik nog niet zeggen.”

Vincent Fournier, persvoorlichter van de Belgische voetbalbond: “Wij hebben daar geen idee over. Het is ons probleem niet. De stichting EURO 2000 houdt zich daarmee bezig en wij hopen dat ze de beste beslissing voor het voetbal nemen. Ik geloof dat de openingswedstrijd in Brussel plaatsvindt. De finale ergens in Amsterdam of Rotterdam, toch? Als de organisatie de finale liever aan Brussel geeft, vinden wij het ook best.”

    • Johan Stobbe