KLM waarschuwt: winst valt lager uit

ROTTERDAM, 26 SEPT. Na Koninklijke Olie en Philips is KLM de derde grote Nederlandse multinational die heeft gewaarschuwd voor een lagere winst dan was voorspeld. Als oorzaken noemt KLM de staking bij Northwest Airlines en de Azië-crisis.

De KLM maakte dit gisteren bekend nadat de handel op de Amsterdamse effectenbeurs was beëindigd. Maar beleggers leken al een voorschot te hebben genomen op het slechte nieuws. Het aandeel verloor gisteren 2,30 gulden op 55,20, een verlies van vier procent. KLM verwacht het lopende boekjaar, dat op 31 maart 1999 afloopt, per aandeel 6,50 tot 7,00 gulden winst te zullen maken, tegen 8,10 gulden in het afgelopen jaar, wat financieel het beste jaar was uit de 78-jarige geschiedenis van de KLM. Het eenmalige effect van de staking bij de Amerikaanse partner Northwest Airlines becijfert de maatschappij op 0,55 cent per aandeel. Dat betekent dat de Azië-crisis de winst met minimaal 0,55 cent tot 1,05 gulden afroomt.

Toen KLM op 4 augustus de cijfers over het eerste kwartaal 1998/99 bekendmaakte, verklaarde de luchtvaartmaatschappij nog te verwachten dat de winst “belangrijk” hoger zou zijn. Dat zou vooral een gevolg zijn van de uitkoop van de Nederlandse staat als aandeelhouder. Het aantal uitstaande aandelen verminderde met zo'n 18 procent, waardoor de winst per aandeel zo'n 15 procent zou toenemen. Dat extraatje is nu geheel verdwenen.

Over de totale winst die dit jaar wordt verwacht wil de luchtvaartmaatschappij geen uitspraken doen. Een woordvoerder verklaart dat “wij ons beperken tot een uitspraak over de winst per aandeel”. Volgens hem heeft KLM momenteel “ruim zestig miljoen” aandelen uitstaan.

Hoewel het eerste kwartaal volgens plan verliep, stonden de resultaten in het tweede kwartaal onder druk door de staking bij Northwest. Die kostte de KLM naar schatting 50 miljoen gulden.

Sinds KLM de resultaten over het eerste kwartaal bekendmaakte, zijn de economische vooruitzichten over de hele wereld verslechterd, constateert de luchtvaartmaatschappij in een persbericht. Toch verwacht het bedrijf eind september de eerder gestelde doelen te bereiken als gevolg van een betere beheersing van de kosten, waar het bedrijf dan ook “onmiddellijk” in gaat snijden.