Kinderen het huis uit, een fitnessapparaat erin

Nog tot morgen wordt in de Utrechtse Jaarbeurshallen een speciale beurs voor 50-plussers gehouden. Voor de in toenemende mate actieve senior, zo blijkt bij een rondgang.

UTRECHT, 26 SEPT. De stem van Eddie Christiani galmt door de beurshal: “Ik stuur jou een boeketje rode rozen.” Honderden grijze hoofden zingen mee. Dit spreekt veel bezoekers van de 50-plus beurs wel aan, stelt mevrouw Bussink (57) vast. “Maar het doet mij persoonlijk meer aan mijn ouders denken dan aan mezelf.”

Verderop bij de stand van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie is het 's middags opvallend rustig. Er zijn vanochtend zo'n vierhonderd mensen langsgeweest, zegt de standhouder, het is nu toevallig zo stil.

Allesbehalve oud, zo voelen zich de ruim 10.000 bezoekers van de driedaagse 50-plus beurs, gisteren in de Utrechtse Jaarbeurshallen. Dankbaar laten ze zich felgekleurde folders en tassen in de hand drukken die hen wijzen op alle mogelijkheden voor mensen in de 'derde levensfase'. Fitness, stijldansen, beautyfarms en reizen.

De marketingexperts hebben de gevoelige snaar van bejaarden gevonden: ouderen associëren zich het liefst met jongeren. Hoe flitsender en sportiever de activiteit, hoe beter.

Vandaar de categorisering 50-plus en niet 65-plus, vertelt Maria Kroezen van het seniorenblad Plus, dat de beurs sponsort. “Wil je iemand van zestig als klant werven, dan moet je iets presenteren als geschikt voor 50-ers. Mensen moeten aan 'ouderdom' wennen; hoe eerder je ze erbij betrekt, hoe groter de kans dat ze zich vóór hun zestigste tot jouw doelgroep rekenen.”

En interessant is die doelgroep zeker. Uit een enquête vorig jaar van Plus bleek dat ruim de helft (55 procent) van de ouderen zijn spaarcenten besteedt aan zichzelf en die niet weglegt voor de kinderen zoals vroeger.

Het zweet loopt mevrouw De Goei (56) langs het gezicht. Ze heeft net twee fitness-apparaten geprobeerd. Ze gaat er geen aanschaffen, want ze heeft toch geen tijd. Bovendien zwemt ze veel. Ouderen vormen een groeimarkt als het gaat om fitnessapparatuur, meldt een verkoper. De kinderen zijn het huis uit, dus ze hebben de ruimte om zo'n groot apparaat neer te zetten. En ouderen realiseren zich in toenemende mate hoe belangrijk beweging voor hen is.

Mevrouw van der Vos (67) uit Zwijndrecht zegt het helemaal niet erg te vinden dat er uitsluitend ouderen rondlopen op de beurs. Ze vindt het juist hartstikke gezellig dat iedereen zo'n beetje van dezelfde leeftijd is. Haar man (65) staat bij een computerstand op Internet te surfen. Thuis heeft hij nog geen Internet-aansluiting, omdat de telefoonkosten dan zo oplopen. En hij heeft al zo'n dure hobby: videofilms maken met zijn digitale camera.

Meneer Van der Vos is geen uitzondering onder Nederlandse ouderen, zegt R. van Hassel, vrijwilliger bij de stand van Seniorweb. Nog maar vier procent van de 60-plussers heeft een internetaansluiting, tegen 50 procent in de Verenigde Staten. Moet dat zo nodig? “U moest eens weten hoe leuk het is om een tekening te krijgen van je kleinkinderen via Internet.” Internet is een nogal kostbare bestrijder van de eenzaamheid, erkent Van Hassel. “Maar Seniorweb is dan ook van mening dat een computer moet worden vergoed door de ziektekosten verzekeraar. Dan kun je via een mailtje ook je thuiszorg regelen en je tafeltje-dekje.”

Het sociaal-politieke gezicht van de beurs wordt alleen zichtbaar bij de grote wenskaart, bestemd voor Kofi Annan, waar honderden ouderen hun wensen op hebben geplakt.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties zal de boodschappen volgende week ontvangen als hij op 1 oktober het internationale jaar van de ouderen opent. “Een wereld voor alle leeftijden en alle leeftijden voor één wereld”, zo staat er in het grote handschrift van staatssecretaris M. Vliegenthart (Welzijn).

De wensen die de overige bezoekers op briefjes hebben geschreven, zijn niet allemaal zo ver van huis. Meer ouderenwoningen, vraagt B. Rietman uit Warnsveld. Een dag ooit waarop oud worden weer een eer is, wenst de Utrechtse M. Hemmlabadi. Een betere opvoeding voor jongeren, zodat ouderen veilig over straat kunnen, vraagt mevrouw Kuipers uit Weert.

Maar erg veel briefjes op de beurs in Utrecht bevatten slechts één wens: Vrede.

    • Ellen de Bruin
    • Frederiek Weeda