Jimenez onttroont ploeggenoot Olano in spannende Vuelta

ROTTERDAM, 26 SEPT. Het slotweekeinde van de Vuelta belooft een spannend secondenspel met drie Spaanse kanshebbers te worden. José Maria Jimenez veroverde gisteren de gele leiderstrui op zijn ploeggenoot Abraham Olano, die in het klassement ook werd gepasseerd door Fernando Escartin. De Rus Andrei Zintsjenko behaalde zijn derde ritzege binnen een week. Hij had daarvoor nog nooit een profkoers gewonnen.

De twintigste etappe van Segovia naar Alto Novacerrada werd gekenmerkt door wind, regen en koude. De meeste renners droegen wollen kleding over hun normale tenue. In de slotklim zorgden mistflarden voor een spookachtig decor. De publieke belangstelling viel zwaar in het bergmassief van Sade Guadarrama, even ten noorden van Madrid. Langs het parcours stonden meer dranghekken dan toeschouwers. De renners moesten zelf voor spektakel zorgen.

Escartin was de smaakmaker in de laatste bergetappe van de Vuelta. Na elke vluchtpoging kreeg hij Jimenez in zijn wiel. De meesterknecht van Banesto mocht geen trap te veel doen, op straffe van een uitbrander van Carmela Olano. Deze voormalige politieagente uit San Sebastian had de voortdurende aanvalslust van Jimenez openlijk bekritiseerd in de Spaanse media. Jimenez won vier bergetappes.Volgens mevrouw Olano hield hij zich niet aan de gemaakte afspraken.

Escartin accentueerde gisteren het beperkte klimmerstalent van Olano. Telkens wanneer de kleine kopman van Kelme een versnelling plaatste, moest de lange kopman van Banesto terrein prijsgeven. Olano kreeg hulp van een aantal ploeggenoten, maar ook van renners die eigenlijk geen baat hadden bij een vriendendienst. Dankzij deze steun kon Olano zijn achterstand op de twee overgebleven concurrenten redelijk beperkt houden. Hij verloor ruim een minuut op de kopgroep. In de (beslissende) tijdrit moet hij vandaag vol aan de bak.

Van de drie kanshebbers voor de eindzege behield Olano de beste papieren. Hij is in theorie de beste tijdrijder en hij moet onder normale omstandigheden het amarillo kunnen heroveren. Escartin zal zijn achterstand van zes seconden op de zwakke tijdrijder Jimenez waarschijnlijk goedmaken. Maar of Escartin zijn voorsprong van 28 seconden op Olano kan vasthouden, is twijfelachtig. Het vlakke parcours heeft een lengte van 39 kilometer.

Voor Laurent Jalabert is de Vuelta op een mislukking uitgelopen. De Fransman beleefde gisteren zijn gevreesde jour sans. Hij kan zich nu gaan richten op het WK in Valkenburg. Hetzelfde geldt voor Michael Boogerd, die gisteren lange tijd in de kopgroep fietste.

In de slotklim kon hij het tempo niet volhouden. De Spaanse renners Daniel Clavero en Juan Carlo Dominguez kregen een startverbod, nadat hun hematocrietwaarde bij de bloedcontrole boven de toegestane waarde was uitgevallen.