Hoofdredacteur van De Groene opgestapt

AMSTERDAM, 26 SEPT. Hoofdredacteur Gerard van Westerloo (55) van het weekblad De Groene Amsterdammer is na een dienstverband van een jaar onverwachts opgestapt. Dat hebben Van Westerloo en de stichting De Groene Amsterdammer gisteravond laat bekendgemaakt. Volgens hun gezamenlijke persverklaring is het vertrek het gevolg van “zakelijke en journalistieke verschillen van inzicht met de redactie en directie van De Groene Amsterdammer”.

De verschillen hebben geleid tot “een onwerkbare situatie”, vervolgt het persbericht. “Redactie en directie erkennen de grote journalistieke kwaliteiten van de hoofdredacteur. Veranderingen die onder zijn leiding zijn aangebracht, beschouwen zij als duidelijke verbeteringen van de Groene Amsterdammer. Toch hebben zij gemeend de hoofdredacteur op voor hem cruciale punten niet te kunnen volgen in door hem gedane voorstellen voor verdere veranderingen.” Beide partijen schrijven het afscheid te betreuren.

Van Westerloo volgde per 1 oktober 1997 hoofdredacteur Martin van Amerongen bij De Groene Amsterdammer op, na 25 jaar bij Vrij Nederland te hebben gewerkt.

Voorzitter Eberhard van der Laan van de Stichting De Groene Amsterdammer, en de scheidende hoofdredacteur wilden gisteren geen nadere toelichting geven op hun verklaring.