Grote verschillen in werkloosheid in Europese Unie

BRUSSEL, 26 SEPT. De verschillen op de arbeidsmarkt tussen de diverse regio's in de Europese Unie zijn aanzienlijk. Terwijl Luxemburg kan bogen op een werkloosheid van slechts 2,5 procent, loopt die in het zuiden van Spanje op tot 29,5 procent in Extremadura en zelfs 32 procent in Andalusië.

Eurostat, het EU-bureau voor de statistiek, nam vorig jaar april de stand van zaken op in 202 regio's in de EU. In de twaalf Nederlandse provincies daaronder varieerde de werkloosheid van 4,1 procent in Utrecht tot 8,3 procent in Groningen. Het gemiddelde voor de hele EU lag op 10,7 procent.

Na Luxemburg, dat als één regio wordt aangeduid, floreerde de arbeidsmarkt met een score onder 4 procent in Opper- en Neder-Oostenrijk, het centrum van Portugal, het zuidoosten van Engeland (Berkshire, Buckshire en Oxfordshire) en het noordoosten van Italië (Trentino-Alto Adige).

Spanje met de twee genoemde regio's plus de Noord-Afrikaanse enclaves Ceuta en Melilla, maar ook Italië met Sicilië, Calabrië en Campanië bungelden onderaan.

Ook binnen de lidstaten zelf zijn er grote verschillen, zoals in Duitsland waar de werkloosheid in Oberbayern op 4,8 procent lag, maar in Dessau (in de vroegere DDR) op 21,5 procent.

Nederland scoorde niet slecht bij de jeugdwerkloosheid. Oostenrijkse regio's leidden de ranglijst, maar Drenthe (5,8 procent) sloeg geen gek figuur.

De werkloosheid onder vrouwen is ook gemeten. In de eerdergenoemde Engelse regio in het zuidoosten stond slechts 2,7 procent van de vrouwelijke beroepsbevolking te boek als werkloos. In Andalusië was dat 41,8 procent. In Nederland varieerde de werkloosheid van 5,4 procent in Utrecht tot 11 procent in Groningen. (ANP)