FIFA dreigt alle betrokkenen Superliga

ZURICH, 26 SEPT. De wereldvoetbalbond FIFA dreigt met harde maatregelen tegen nationale bonden, clubs of spelers die deelnemen aan een Europese Superliga. “We zullen al het mogelijke aangrijpen om deze nieuwe, commerciële plannen aan te pakken”, zo maakte de FIFA in Zürich bekend.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter suggereerde enkele straffen. Zo zouden deelnemende bonden kunnen worden geschorst, net als clubs of spelers.

“Het is een kwestie van solidariteit. Bij de FIFA aangesloten landen hebben jarenlang van de organisatie geprofiteerd. We moeten één familie blijven. De principes van het voetbal zijn in het geding. Bedrijven en een paar clubs bekijken hoe ze zoveel mogelijk geld kunnen verdienen. Maar wij zullen niet toelaten dat dat buiten de Europese voetbalbond UEFA om gebeurt”

De UEFA is bezig met de opzet van een 'eigen' clubcompetitie. Die moet, als het aan de FIFA ligt, ook nog eens worden vergezeld van een WK voor clubs. Daar zullen in december voorstellen voor worden gedaan. Aan het toernooi zouden de acht beste clubs van de verschillende confederaties moeten deelnemen.