Davis-Cupteam op royale voorsprong tegen Ecuador

EINDHOVEN, 26 SEPT. Jan Siemerink brak zijn been niet en Paul Haarhuis bewees dat vakmanschap nog altijd meesterschap is. Op ontspannen wijze verklaarde bondscoach Michiel Schapers gisteravond de comfortabele 2-0 voorsprong van de Nederlandse tennisploeg in het Davis-Cupduel tegen Ecuador.

De opvolger van Stanley Franker wist dat de strijd in het promotie-degradatieduel zo goed als zeker is gestreden. In het dubbelspel kunnen Paul Haarhuis en Jacco Eltingh vandaag een langer verblijf in de wereldgroep, het strijdtoneel voor de zestien beste tennisnaties, veiligstellen. Schapers rekende er op dat het beste dubbelteam ter wereld geen fout maakt tegen de 38-jarige Andres Gomez en zijn partner Nicolas Lapentti. “De kans is groot dat het morgen afgelopen is.”

Met geconcentreerd en gedegen spel revancheerde de Nederlandse ploeg zich gisteren voor de zeperd begin april tegen België. In de vrieskou op de gravelbaan van de Primerose Club in Brussel leed Schapers bij zijn debuut een beschamende 3-2 nederlaag. Tegen Ecuador, dat in de laatste zônewedstrijd Canada uitschakelde, mocht Nederland de ondergrond kiezen. Schapers koos voor supersnel supreme court, een ondergrond waar de gravelspelers uit Zuid-Amerika zich naar verwachting niet op zouden thuisvoelen.

Die veronderstelling bleek juist. In de slaapverwekkende openingswedstrijd speelde Jan Siemerink gistermiddag kat en muis met Luis Morejon. De Nederlander kende de nummer 158 van de wereld niet en begon 'volledig blanco' aan het duel. Na de simpele 6-3, 6-3 en 6-1 zege zei Siemerink nog steeds geen idee te hebben van de sterke punten van Morejon. “De spanning ontbrak. Ik moest me steeds oppeppen om geconcentreerd te blijven, dat was alles.”

Nicolas Lapentti, de tegenstander van Paul Haarhuis, leek op papier een gevaarlijker opponent. Op de wereldranglijst doen de twee met een 58ste en een 65ste plaats nauwelijks voor elkaar onder. De 22-jarige Ecuadoriaan is bovendien een allroundspeler en beschikt ondanks zijn jeugdige leeftijd over meer Davis-Cupervaring dan zijn tien jaar oudere tegenstander. Op zijn zestiende debuteerde Lapentti al voor de nationale ploeg.

Maar op het slimme en gedoseerde aanvalsspel van Haarhuis kreeg Lapentti geen moment grip. Met 6-2, 6-3 en 6-2 boekte Haarhuis een even overtuigende overwinning als Siemerink. Na afloop zei Haarhuis dat hij meer tegenstand had verwacht. “Dit was de sleutelwedstrijd. In de dubbel moeten we het nu afmaken.”

Het dubbelspel van vandaag betekent Haarhuis' laatste officiële optreden in Nederland met Jacco Eltingh. Wegens chronische knieklachten stopt de 28-jarige Eltingh aan het eind van het jaar met tennissen. Het succesvolle duo moet in Eindhoven deze week vele huldigingen ondergaan.

Toch is Eltingh volgens Schapers nu nog maar met één ding bezig. “Die kerels uit Ecuador kwamen deze week pas om één uur aankakken om te trainen. Jacco stond 's morgens al om kwart voor acht op de baan.”

Opvallend was de sfeerloze ambiance in het Indoor Sportcentrum in Eindhoven. Liefst drieduizend stoelen op de 4500 zitplaatsen tellende tribunes bleven onbezet. Het geklier van een groepje halfzatte studenten overstemde vaak met gemak het beleefde applaus van de overige toeschouwers. Nog niet zo lang geleden konden Davis-Cupduels wat betreft sfeer wedijveren met grote schaatstoernooien in Thialf. Tegen Duitsland bliezen de fans in 1995 bijna het dak van de Utrechtse Jaarbeurs. En een jaar later was het op de Mullerpier een gekkenhuis tegen de Verenigde Staten.

Het lijkt erop dat de tennisbond KNLTB de werfkracht van het affiche Nederland-Ecuador iets heeft overschat. Het goedkoopste kaartje kostte gisteren tachtig gulden. “Daarvoor krijgen de mensen wel het allerbeste tennis van de wereld”, verdedigde R. de Boer de toegangsprijs. De voorzitter van de Nederlandse tennisbond vertelde er wel bij dat de bond er bij de prijsstelling van uitging dat Richard Krajicek zou meedoen.

Maar de beoogde kopman van het Nederlandse team deelde gisteren in Eindhoven slechts handtekeningen uit. Een blessure aan zijn linkerknie dwong hem vorige maand bij de US Open tot opgave. Hoewel hij al weer voluit zonder problemen heeft getraind, voelde Krajicek er niets voor het teambelang van Nederland op het spel te zetten.

De laatste keer dat hij voor Nederland speelde, twee jaar geleden tegen Nieuw Zeeland, moest hij geblesseerd opgeven. Al met al heeft de oud-Wimbledon-kampioen pas zeven keer voor Nederland gespeeld. Van de elf enkelspelen verloor hij er liefst zeven. Een schamele score voor een speler van zijn kaliber.

Gisteren zegde Krajicek af voor het toernooi om de Grand Slam Cup, dat dinsdag in München begint. Het leek hem beter pas op 12 oktober bij het toernooi in Wenen zijn rentree te maken. Door de afzegging van Krajicek komt Jan Siemerink in beeld voor het protserige toernooi in Duitsland, waaraan de beste spelers van de vier grandslamtoernooien mogen deelnemen. Als na onder anderen Sampras, Moya en Rafter nog een speler afzegt, is Siemerink in München aan de beurt voor de rol van reserve. Een baantje dat wordt gehonoreerd met een wachtgeld van bijna honderdduizend gulden.

    • Arjen Ribbens