Buitenlands voetbal op tv

De Europese Commissie wil de UEFA dwingen het verbod op rechtstreekse tv-uitzendingen van buitenlandse voetbalwedstrijden in het weekeinde op te heffen. Europees commissaris Karel van Miert (Mededingingszaken) heeft volgens de Duitse krant Süddeutsche Zeitung een gewichtige brief van 33 kantjes over deze zaak naar de UEFA gestuurd.

Van Miert zinspeelt in zijn schrijven op een veto over de UEFA-regeling, indien de Europese voetbalunie geen zwaarwegende argumenten voor het verbod kan aanvoeren.

De huidige UEFA-bepaling luidt dat op zaterdag- en zondagmiddag in alle aangesloten lidstaten geen voetbaluitzendingen uit andere landen vertoond mogen worden. Het verbod is vooral uitgevaardigd om het stadionbezoek niet te ontmoedigen.

Volgens de Süddeutsche Zeitung hebben verscheidene abonneezenders, waaronder Canal Plus (Frankrijk) en BSkyB (Groot-Brittannië), een klacht bij de Europese Commissie ingediend wegens dit UEFA-statuut. Van Miert stelt in zijn brief dat het UEFA-voorschrift op ontoelaatbare wijze de handel in voetbaluitzendingen beperkt.