Boer vindt historische goudschat

LINZ, 26 SEPT. Oostenrijkse archeologen hebben in de buurt van Freistadt bij Linz een “sensationele ontdekking” gedaan. Het zou gaan om “de grootste vondst van laat-middeleeuwse sieraden en juwelen in Europa” en een omvangrijke muntenvondst van uitzonderlijke kwaliteit.

De aanzet tot de ontdekking werd een jaar geleden gedaan door een boer, die bij het omploegen van zijn land wat munten had opgewoeld uit de grond. Een muntenzoeker die later het veld afzocht, wist de munten op hun waarde te schatten en meldde zijn vondst aan de autoriteiten.

Experts uit Wenen en het Duitse Mainz gingen vervolgens graven en vonden ringen, gespen, gordelbeslag, edelstenen, bladgoud en de restanten van een zilveren haarnet. Aan de hand van de munten konden ze de vondst dateren op “omstreeks het jaar 1270”. Bijzonder aan de muntenvondst is de uiteenlopende herkomst van de geldstukken, tot zelfs uit Engeland, Italië en Jeruzalem. (ANP/AP)