Boekwinkels op Internet uit angst voor concurrentie

AMSTERDAM, 26 SEPT. De Nederlandse Boekverkopersbond, met 750 aangesloten winkels, gaat intensiever samenwerken met de Nederlandse Internetboekhandel BoekNet. Tot nu toe waren bij BoekNet nog slechts vijftig boekwinkels aangesloten.

Het initiatief is een reactie op de plannen van enkele grote buitenlandse Internetboekhandelaren om naar Nederland te komen. De grootste Internetboekhandel Amazon en de Duitse uitgever Bertelsmann bouwen al aan een Nederlandse website. Verzendkosten en levertijd, nu nog obstakels, gaan daardoor omlaag.

Via BoekNet kunnen kopers zo'n 85.000 Nederlandstalige titels bestellen. De klant krijgt een e-mailtje als het boek er is. Het kan worden opgestuurd of opgehaald bij de plaatselijke boekhandel. Goedkoper dan in de winkel wordt het bestellen via Internet overigens niet; in Nederland geldt nog altijd een vaste boekenprijs.

Volgens eigenaar E. Kweksilber van boekhandel Godert Walter in Groningen, die ruim een jaar bij BoekNet is aangesloten, loopt het nog niet echt storm met de handel via Internet. “Eerst niets, nu iets van drie boeken per week.” De concurrentie is volgens Kweksilber vooralsnog theoretisch. “Maar als de vaste boekenprijs verdwijnt, dan komen er problemen.” “De ontwikkelingen op het Internet zullen uiteindelijk de vaste boekenprijs onderuit halen”, schreef staatssecretaris van Cultuur R. van der Ploeg onlangs in het Algemeen Dagblad.

Het Belgische Proxis tracht Nederlandse boeken nu al onder de vaste prijs via Internet te verkopen. Het kan dat doen omdat in België geen vaste boekenprijs bestaat. De Avonden van Gerard Reve kan gekocht worden voor 11,13 gulden, inclusief portokosten. In de Nederlandse winkels kost het boek vijftien gulden. Proxis zegt ongeveer 75 boeken per dag in Nederland te verkopen, de levertijd is drie weken. “Onze omzet stijgt snel”, zegt K. Staelens van Proxis. “Dat is echt onzin. Proxis zit juist in grote problemen”, zegt J. Bloemsma, directeur van BoekNet.

Volgens Bloemsma en G. Schut, directeur van Atheneum Boekhandel in Amsterdam, is het Internet geen groot gevaar voor de boekwinkels. Beiden wijzen op de bescherming door de vaste boekenprijs, de behoefte aan funshoppen, de levertijd, de kleine marges van de internetboekhandels en de grote verliezen van Amazon. Toch schat Schut het marktaandeel van Internet over vijf jaar op tien procent. “Geen kattendrek, sommige boekhandels zullen sluiten.”

Om geen klanten te verliezen aan 'de buitenlanders' gaan Nederlandse boekhandelaren zich binnenkort ook individueel op het Internet begeven. Atheneum lanceert 1 januari samen met drie andere boekwinkels een eigen site. En in het voorjaar komt de Boekhandelgroep, van grote winkels als Scheltema en Donner, met een eigen plek op het internet. Er kan dan direct in de database van de aangesloten winkels worden gezocht.