Benoeming Zadornov leidt tot crisis; Tot minister van financiën

MOSKOU, 26 SEPT. De benoeming van Michail Zadornov tot minister van financiën heeft geleid tot een ernstige crisis binnen de nieuwe Russische regering van premier Jevgeni Primakov.

Uit protest tegen de keuze voor Zadornov heeft eerste vice-premier Aleksandr Sjochin gisteravond zijn ontslag aangeboden.

Volgens Sjochin, die in het kabinet het 'financiële blok' leidt, is Zadornov mede “verantwoordelijk voor het bankroet” van Rusland. Zadornov was ook al minister van financiën in de vorige regering van Sergej Kirijenko die op 17 augustus besloot tot de feitelijke devaluatie van de roebel en het moratorium op de aflossing van de Russische schulden.

Premier Primakov keerde zich gisteravond onmiddellijk van Sjochin af. Hij beschuldigde hem van een “wispelturige aftocht” en “onverantwoordelijk gedrag jegens de post die hem is toevertrouwd”. Volgens de premier wordt de regering, die eergisteren voor het eerst bijeen is geweest, door het vertrek van Sjochin “niet verzwakt”. Primakov werd daarin bijgevallen door parlements-voorzitter Gennadi Seleznjov, die de laatste weken met de dag een belangrijkere rol gaat spelen.

Sjochin was tot een paar weken geleden leider van de parlementsfractie van 'Ons Huis Rusland', de partij van ex-premier Viktor Tsjernomyrdin die door de Doema is weggestemd. Zadornov was, als lid van een concurrerende partij, bijna vier jaar voorzitter van de commissie-financiën van de volksvertegenwoordiging.

De financiële crisis in Rusland woekert in de tussentijd onverminderd voort. Gisteren heeft de IMF-delegatie, die deze week in Moskou aanwezig was om te onderhandelen over de voorwaarden van verdere kredieten, het land onverrichterzake verlaten. Over de condities, waaronder het IMF de laatste tranches van het hulpprogramma van circa 40 miljard gulden vrijgeeft, is geen overeenstemming bereikt. Voordat hij aftrad, verklaarde Sjochin, die de besprekingen met het IMF moest voeren, dat er geen “grote kans” meer is dat Rusland voor het eind van het jaar een akkoord met het IMF bereikt.

Vertegenwoordigers van een groep Westerse banken, die tientallen miljarden hebben uitstaan in inmiddels waardeloze staatsobligaties (GKO), zijn nog wel in Moskou. De banken, waaronder ABN-Amro, wensen niet akkoord te gaan met het voornemen van de regering-Primakov om de kortlopende GKO's terug te kopen met roebels of om te zetten tegen lange termijnkredieten met een lage rente.

Eergisteren werd bekend dat de omzetting van GKO's in nieuwe leningen tot volgende week vrijdag zal worden uitgesteld. De regering wil doorgaan met voorzichtige roebel-emissies om de GKO's te kunnen terugkopen en zo het interbancaire verkeer weer op gang te brengen. Zadornov heeft daarbij afgelopen weken kantekeningen geplaatst, in een poging het Westen gerust te stellen dat Rusland zijn tekorten niet monetair gaat financieren.

Michail Zadornov (35 jaar) heeft in Moskou economie gestudeerd. In 1990 was hij een van de medewerkers van de econoom Grigori Javlinski. Die was in de herfst van dat jaar betrokken bij het hervormingsplan '500 dagen' waarvoor de huidige president Boris Jeltsin toen sovjet-leider Gorbatsjov probeerde te winnen.

    • Hubert Smeets