Bank schikt in Co-op

ROTTERDAM, 26 SEPT. ABN Amro heeft na vijf verloren rechtszaken en negen jaar procederen de handdoek in de ring gegooid in het conflict met beleggers over twee leningen van de Duitse supermarkt Co-op. De bank heeft alle beleggers in deze leningen een schikkingsvoorstel gedaan, dat door de Vereniging van Co-op beleggers is geaccepteerd, zo hebben bank en vereniging gisteren in separate persberichten gemeld.

Hoeveel geld met de schadevergoeding is gemoeid, kan een bankwoordvoerder niet zeggen omdat hij niet weet hoeveel beleggers zich zullen melden. Mr. G. Hooft Graafland, de advocaat van de vereniging, schat de vergoeding voor zijn leden op een miljoen gulden: vijf ton contributie en ongeveer vijf ton geleden waardeverlies. De vereniging vertegenwoordigt beleggers met leningen ter waarde van 30 miljoen gulden. De twee leningen bedroegen 200 miljoen gulden.

De leningen werden in 1987 en 1988 door de toenmalige Amro Bank geplaatst bij beleggers. Kort na de uitgifte van de tweede lening bleek dat Co-op op de rand van bankroet stond. De leningen kelderden in waarde. Co-op werd overgenomen en de leningen werden normaal afgelost, maar een aantal beleggers wilde schadevergoeding voor de schade die zij door tussentijdse verkoop hadden geleden.

Volgens de rechter was het prospectus van ABN Amro voor de leningen niet adequaat. Beleggers die voor 14 oktober 1988 de leningen hadden en daarna (tot 31 december 1990) verkochten, krijgen de schade vergoed.