Advocaten Clinton willen schikking in zaak Paula Jones

WASHINGTON, 26 SEPT. De advocaten van president Clinton en Paula Jones zijn in gesprek over een schikking, waarbij Jones haar rechtszaak tegen de president zou intrekken. Maar beide partijen zeggen op korte termijn nog geen overeenkomst te verwachten.

In het proces dat Jones in 1994 tegen Clinton aanspande, beschuldigde ze hem ervan dat hij zich in 1991 seksueel aan haar opdrong. Clinton, die de aantijging ontkent, was toen gouverneur van Arkansas. Zij was als lagere ambtenaar in dienst van de staat.

In april leek de zaak van de baan, toe een rechter in Arkansas oordeelde dat Jones, zelfs als het voorval had plaatsgevonden, niet aannemelijk had gemaakt dat ze er in haar loopbaan door was benadeeld. Maar Jones ging tegen die uitspraak in hoger beroep, waarvoor ze uiterlijk komende dinsdag haar argumenten moet indienen.

De zaak-Jones heeft geleid tot de crisis die nu het presidentschap van Clinton bedreigt. Op zoek naar een patroon van losbandig seksueel gedrag bij Clinton, stuitten de advocaten van Paula Jones op Monica Lewinsky. In januari verklaarde Clinton onder ede tegenover hen dat hij geen verhouding met Lewinsky had gehad, waarmee hij volgens de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr meineed pleegde. Omdat Clinton zelf inmiddels erkend heeft dat hij een “ongepaste intieme relatie” met Lewinsky had, geloven de raadslieden van Jones dat ze haar proces nieuw leven kunnen inblazen.

De afgelopen dagen hebben een opmerkelijk herstel te zien gegeven van Clintons positie. Het Huis van Afgevaardigden lijkt weliswaar af te steven op een formeel impeachment-onderzoek, maar de publieke opinie blijft achter de president staan. Nog altijd tweederde van de bevolking vindt dat hij zijn werk goed doet. De vertoning van de videoband met Clintons verhoor over de zaak-Lewinsky, maandag op de televisie, heeft niet geleid tot een massale desertie van Democratische Congres-leden, zoals werd gevreesd. En het Amerikaanse publiek veroordeelt in meerderheid het optreden van de Republikeinen in de kwestie.

Onzeker is nog wat dit betekent voor de tussentijdse verkiezingen van 3 november, waarbij Amerikanen een volledig nieuw Huis van Afgevaardigden kiezen en stemmen over eenderde van de senaatszetels. De harde kern van de Republikeinse aanhang, die bij verkiezingen in veel grotere aantallen komt opdagen dat de rest van de bevolking, is tevreden over de manier waarop de Republikeinen in het Congres aansturen op impeachment. De Democraten kunnen nu de Republikeinen verwijten dat ze door het onnodig vernederen van Clinton het landsbelang ondergeschikt maken aan hun partijbelang.