Veel jonge managers hebben tijdgebrek

AMSTERDAM, 25 SEPT. Veel jonge managers (25 tot 45 jaar) hebben volgens onderzoek van het NIPO te maken met tijdgebrek. Van de ondervraagden geeft 39 procent aan dat tijdgebrek een negatieve invloed heeft op het privé-leven. De helft van hen komt tijd te kort voor voldoende vernieuwingen in het bedrijf.

Tijdgebrek is voor de meesten geen reden van baan te veranderen. Nieuwe uitdagingen en een beter salaris zijn voor jongere leidinggevenden eerder reden om van werk te veranderen dan meer rust, zekerheid en betere werktijden.

De jonge leidinggevenden hebben overigens veel plezier in hun werk en vinden het niet vervelend collega's vaker te zien dan de partner.

Vooral het contact met collega's en de variatie in werkzaamheden maken het werk van de jonge managers aangenaam. Ideeën en inspiratie voor veranderingen doen zij op door samenwerking met collega's, zo blijkt uit onderzoek van het NIPO voor NeXT!, een nieuwe management-maandblad.(ANP)