Van Gastel alsnog geschorst; Feyenoord daagt KNVB voor rechter

ROTTERDAM, 25 SEPT. Feyenoord gaat de schorsing van Jean-Paul van Gastel aanvechten voor de rechter. Het bestuur spant een kort geding aan dat vermoedelijk woensdag voor de president van de rechtbank in Utrecht dient. De commissie van beroep onder leiding van mr. Van Veen schorste Van Gastel gisteren alsnog voor zes wedstrijden waarvan twee voorwaardelijk voor de elleboogstoot die hij uitdeelde aan Fortuna-spits Ronald Hamming.

Gisteren noemde woordvoerder F. Blankemeijer de straf voor Van Gastel nog “begrijpelijk”. De perschef van Feyenoord werd blijkbaar teruggefloten door het bestuur. De commissie van beroep van de KNVB vernietigde de beslissing van de tuchtcommissie die de aanvoerder van Feyenoord op 11 september vrijsprak wegens gebrek aan bewijs. Scheidsrechter Uilenberg noch zijn assistent-scheidsrechters hadden het incident in de eerste competitiewedstrijd tussen Fortuna Sittard en Feyenoord gezien.

Op basis van de televisiebeelden ging aanklager mr. Westerbeke toch over tot vervolging. Het was de tweede keer dat de aanklager, die vorig seizoen zijn intrede deed in het betaald voetbal, in actie kwam. Eind vorig jaar werd Harry Decheiver het eerste slachtoffer.

Namens Feyenoord zal mr. L. Smits in het kort geding aanvoeren dat nergens in het tuchtreglement van de KNVB staat dat de commissie van beroep bevoegd is de vrijspraak om te zetten in een veroordeling. “Bovendien blijkt uit alles”, aldus Smits. “dat er in deze zaak toch uitsluitend gestraft is op grond van televisiebeelden en dat is volgens het tuchtreglement evenmin toegestaan.”

Van Gastel toonde zich teleurgesteld door het vonnis. “Heel vervelend”, zei hij. “Ik dacht dat ik er vanaf was met de vrijspraak. Ik word veroordeeld op grond van televisiebeelden.” De Feyenoorder had woensdagavond bij de tweede zitting in Zeist de indruk dat er een juridisch steekspel werd gespeeld.

“De aanklager kan doen en laten wat hij wil”, vindt hij. “Daarvan ben ik de dupe.” En Feyenoord, dat zijn aanvoerder voorlopig moet missen in de wedstrijden tegen Willem II, FC Twente, Roda JC en FC Utrecht. Als de rechter de aanklager in het kort geding in het gelijk stelt tenminste.