'Tijd voor saaie kruidenier'

Ondanks het grillige beursklimaat heeft supermarktconcern Ahold gisteravond zijn emissie (3,7 miljard gulden in aandelen en obligaties) succesvol afgerond.

ROTTERDAM, 25 SEPT. Om kwart voor twee 's nachts was Michiel Meurs gisteren thuis. Bij de banken werd tot zes uur vanochtend doorgewerkt aan de toewijzing van de aandelen. Een gesprek met Meurs, de financiële man uit de raad van bestuur van Ahold.

Was het spannend gisteren, de dag dat u de uitgifteprijs moest vaststellen?

“Zeker. De financiële markten vlogen de laatste weken alle kanten op. Maar er was gelukkig voldoende belangstelling. En de aandelen zijn volgens ons in goede handen terecht gekomen. We hebben veel kunnen plaatsen bij de grote, professionele fondsen die zich niet laten afschrikken door een bear-market. Bij de road-show voor beleggers was het ook nooit de vraag of ze in Ahold moesten beleggen, maar eerder de vraag of ze nog wel in aandelen moesten beleggen.”

Wat doet u op zo'n laatste dag?

“Overdag bellen er nog belangstellenden die de laatste informatie willen hebben. Die staan we graag te woord. 's-Avonds ben ik naar ABN Amro gegaan en hadden we via een video-conference contact met Goldman Sachs in Londen. (De twee banken die de emissie verzorgden, red.) Het wordt spannend op het moment dat de beurs in Amsterdam sluit. Dan weet je de slotkoers.”

In 1996, bij een vorige grote emmissie, werd u op de laatste dag verrast door een forse koersval op Wall Street. Ook gisteren daalden de koersen in New York.

“Maar het was nu toch minder hectisch. Toen daalden de koersen abrupt. Gisteren waren de fluctuaties niet groter dan op maandag of dinsdag. Het was ook niet moeilijk om te voorspellen dat Wall Street lager zou sluiten. De berichten over de bank UBS waren niet zo vrolijk. Maar beleggers vonden het misschien daarom wel een verstandige beslissing om te beleggen in een saaie kruidenier. We zijn een defensief fonds, niet cyclisch, met een groeiverhaal.”

De premie voor beleggers was 60 cent ten opzichte van de slotkoers van gisteren. Dat lijkt niet veel.

“Het aandeel Ahold was de afgelopen dagen wat achtergebleven bij de ontwikkeling van de beurs. Ahold was op maandag en dinsdag wat minder gestegen dan de index. Er zat dus al een impliciete discount in de koers.”

Waar zijn de aandelen terecht gekomen?

“Ongeveer 65 procent gaat naar grote, institutionele beleggers in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Ongeveer een kwart naar Nederlandse beleggers - waarvan weer een kwart naar particuliere beleggers. Wij zijn heel tevreden over de belangstelling uit de VS en het VK. We worden te groot voor Nederland. Er is een grens aan wat je in Nederland kan plaatsen. Er wonen hier nu eenmaal maar 16 miljoen mensen.”

Kader: Emissie Ahold afgerond voor 3,7 miljard gulden

Supermarktconcern Ahold heeft met zijn emissie 3,7 miljard gulden binnengehaald voor de financiering van een overname in de Verenigde Staten. Ondanks het grillige beursklimaat was de emissie van 45 miljoen nieuwe aandelen “aanzienlijk” overtekend. Het aandeel van de achtergestelde converteerbare obligaties (een lening die kan worden omgezet in aandelen), heeft Ahold beperkt tot een bedrag van 1,3 miljard gulden.

“De turbulentie op de financiële markten was bepaald niet gunstig te noemen”, zei bestuursvoorzitter C. van der Hoeven van Ahold in een persbericht. “Dat beleggers toch bereid zijn om in Ahold te investeren, bevestigt opnieuw het vertrouwen dat wij als onderneming genieten.”

De uitgiftekoers van de nieuwe aandelen, die gisteravond werd vastgesteld na het sluiten van de beurs op Wall Street, was 52,80 gulden. Dat was 60 cent lager dan de slotkoers van gisteren op de Amsterdamse beurs.

De koers van het aandeel op de Amsterdamse beurs, die zo'n 3 procent lager opende, zakte vanochtend met 70 cent tot net onder de uitgifteprijs van de nieuwe aandelen. De opbrengst van de aandelenemissie kwam uit op 2,4 miljard gulden. De obligaties, met een rente van 3 procent en een conversiepremie van 22 procent, leverden 1,3 miljard gulden op. Als Ahold de greenshoe-optie (een extra uitgifte) uitoefent, zal de totale opbrengst uitkomen op meer dan 4 miljard gulden.

    • Remmelt Otten