Strop door hedge fund; Verlies UBS veroorzaakt beurspaniek

AMSTERDAM, 25 SEPT. De waarschuwing van de Zwitserse bank Union Bank of Switzerland (UBS) dat in het derde kwartaal een omvangrijk verlies zal worden geleden, heeft wereldwijd gezorgd voor een vlucht uit bankaandelen.

UBS, de grootste bank van Europa, maakte gisteren nabeurs bekend een voorziening te nemen van 950 miljoen Zwitserse franc (1,3 miljard gulden) op de investering van de bank in Long Term Capital Management (LTCM). Dit Amerikaanse hedge fund, een speculatief beleggingsfonds, moest woensdag door zijn crediteurbanken met een bedrag van 3,5 miljard dollar worden gered na omvangrijke verliezen in de obligatiehandel. UBS is een van de banken die aan de opratie deelnemen; zij doet voor 300 miljoen dollar mee aan de reddingspoging. De miljardenreservering van UBS is echter het gevolg van een deelname van de bank in 5 procent van het kapitaal van LTCM, die via een complexe financieringsconstructie kon oplopen tot 15 procent.

Door de slechte gang van zaken bij de handelsactiviteiten op de financiële markten en de verwachte strop bij LTCM zal UBS in het derde kwartaal een verlies lijden van tussen de 500 miljoen en miljard Zwitserse franc. Over het eerste halfjaar werd nog een winst van 3 miljard franc geboekt.

Het nieuws dat UBS een persconferentie zou geven nabeurs zorgde gisteren al voor een koersdaling van tien procent. Vanmorgen kelderde het aandeel met 57 franc (15,6 procent) zodat het in twee dagen een kwart van zijn waarde is verloren. De waarschuwing van UBS, en de betrokkenheid van de Amerikaanse bankwereld bij LTCM zorgden gisteravond op Wall Street voor sterk lagere aandelenkoersen van banken en een slechte stemming op de beurs. Vanmorgen waren in Europa bankaandelen uit de gratie, uit angst voor meer verborgen stroppen als gevolg van de financiële crisis. ABN Amro kelderde met 6,57 procent tot 32,70 - de laagste koers in anderhalf jaar. Ook ING werd met 6,8 procent teruggeworpen op 89,90 gulden, het niveau van januari dit jaar. De AEX-index leed rond het middaguur een verlies van 41,16 punten (4,25 procent), op 928,21 punten.

Een woordvoerster zei vanmorgen dat ING niet betrokken is bij LTCM, noch als crediteur noch als tegenpartij bij transacties. Over betrokkenheid bij andere hedge funds kon ING nog geen overzicht geven. Ook ABN Amro zei niets met LTCM te maken te hebben. “Wij hebben het beleid om geen hedge funds te financieren.”

Veel koersbewegingen in de financiële markten werden vanmorgen toegeschreven aan de angst voor een ontrafeling van posities van hedge funds. De dollar verloor anderhalve cent op 1,8765 gulden - het laagste niveau sinds april 1997, en in Japan was het dumpen van bankaandelen, die met 4,2 procent daalden, debet aan een daling van het Nikkei-gemiddelde met 3,4 procent tot 13.723 punten.

Niet bekend