Schrijfster met dood bedreigd

DHAKA, 25 SEPT. Een rechtbank in Bangladesh heeft gisteren een nieuw arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Bengaalse schrijfster Taslima Nasrin, die met de dood bedreigd wordt door extreme moslimfundamentalisten wegens haar kritiek op de islamitische wetgeving.

Het arrestatiebevel wegens blasfemie, dat in 1994 voor de eerste keer werd uitgevaardigd, komt iets meer dan een week na de terugkeer van Nasrin naar Bangladesh. De 36-jarige Bengaalse schrijfster heeft de afgelopen vier jaar haar toevlucht in Europa gezocht. Ze is teruggekeerd naar Bangladesh om haar moeder te zien, die ernstig ziek is.

Nasrin heeft zich de woede van conservatieve moslims op de hals gehaald door te zeggen dat bepaalde islamitische wetten veranderd moeten worden, zodat de positie en rechten van vrouwen verbeterd worden. Als reactie op haar terugkeer naar Bangladesh gingen islamitische activisten de straat op en hebben ze opnieuw een beloning van 200.000 taka (ongeveer tienduizend gulden) uitgeloofd voor diegene die haar vermoordt. (AP, AFP)