Routledge

Na drie weken toernee langs diverse Nederlandse boekwinkels begint de verkoop van de tiendelige Routledge Encyclopedia of Philosophy een beetje te lopen. Het 8680 bladzijden tellende naslagwerk kost in boekvorm 7361 gulden en vijfenvijftig cent. De cd-rom kost iets meer (6933 gulden), maar boeken en schijfje samen zijn voor 7361 gulden te koop. Veel geld voor een boekenkoper, zelfs een fors bedrag voor de inkoopafdeling van een bibliotheek.

Om de lezers warm te maken voor de encyclopedie zijn drie exemplaren ervan in wisselende Nederlandse boekwinkels te zien. Bij de Utrechtse boekenzaak Broese Kemink zijn er zelfs twee over de toonbank gegaan. 'Aan particulieren,' zegt Kitty Dirksen van de filosofieafdeling van de winkel. 'Ik had dat nooit verwacht. Vandaag zijn juist de dozen van de eerste set gebracht.' Het boek bleek meer in trek dan de digitale encyclopedie. 'Beide keren hebben we alleen de set boeken verkocht, zonder de cd-rom.' De kopers zelf waren niet bereikbaar om hun aanschaf toe te lichten.

Ook bij de Amsterdamse boekhandel Athenaeum is één exemplaar verkocht, al wil de winkel niet kwijt of het om boek of cd-rom gaat. De Rotterdamse boekwinkel Donner heeft een setje inclusief de cd-rom gesleten aan een bibliotheek, maar een medewerker van de filosofieafdeling verwacht meer exemplaren van de Routledge te verkopen. 'Het is geen impulsaankoop, mensen willen er een tijdje over nadenken. Er zijn veel folders meegenomen en een enkeling heeft het hier in de winkel zwaar staan overwegen.'

Inmiddels is de Routledge-tour aangekomen bij Kooyker Ginsberg in Leiden. 'We verwachten er zeker één te verkopen aan universiteit of bibliotheek, maar die zijn meestal niet zo snel. Voor de cd-rom is de belangstelling hier minder groot dan voor het boek. Filosofen zijn niet zo gewend rond te lopen op de multimedia-afdeling.'

    • Arjen Fortuin