Rijke schrijvers?

Harry Mulisch is de best verdienende schrijver van Nederland, maar hij heeft zijn spaargeld vastgezet op een eenvoudige deposito-rekening bij Van Lanschot. Mulisch verdiende 4,2 miljoen gulden aan royalties voor De Aanslag, terwijl De ontdekking van de hemel hem nog eens 2,4 miljoen opbracht. Dat schrijft het mannenblad Playboy deze maand. Het blad heeft de financiële huishouding van literair Nederland laten reconstrueren om tot een top 23 van de rijkste Nederlandse schrijvers te komen. Na Mulisch volgen Connie Palmen, Maarten 't Hart, Kees van Kooten, Tessa de Loo en Renate Dorrestein.

Harry Mulisch toont zich in een reactie blij verrast met zijn eerste plaats. 'Als ik de eerste ben, dan is dat mooi. Ik dacht dat er dames in Drenthe waren die veel beter verkopende boeken schreven.' De meer dan vier miljoen gulden die hij aan de De Aanslag verdiend zou hebben, lijken hem 'aan de ruime kant.' 'Dat komt neer op 250.000 gulden per jaar. De laatste jaren is het volgens mij wat minder. Ik doe het niet voor het geld. Ik zit gewoon in mijn kamertje te schrijven.'

Henk Hanssen die voor journalistenbureau De Burelen de schrijversfinanciën onderzocht, hanteerde geen strak criterium bij het maken van de lijst. 'De meeste schrijvers willen niet veel kwijt over hun inkomen, maar we hebben er veel aan gedaan. Op basis van oplagecijfers hebben we geprobeerd de royalties te berekenen. En sommige schrijvers zijn heel open.' Wie, dat houdt Hanssen liever voor zich. Het is hem wel 'erg meegevallen' hoeveel een Nederlands literair auteur kan verdienen. 'Zeker als je boek wordt vertaald tikt het aardig aan.'

Opmerkelijk genoeg staat Ik, Jan Cremer wel eerste in de door Hanssen gemaakte top-tien van bestverkochte Nederlandse romans aller tijden (800.000 exemplaren, gevolgd door De Aanslag en Een vlucht regenwulpen), maar komt de auteur niet in de lijst grootverdieners voor. 'Cremer heeft in interviews altijd aangegeven dat hij niet rijk van dat boek is geworden', verklaart Hanssen. 'We hebben geprobeerd een midden te vinden tussen wat iemand in de loop der jaren verdiend heeft en wat ervan over is. Zo is ook Jan Wolkers slechts op de tweeëntwintigste plaats geëindigd. We belden hem en hij zei dat hij erg dom met geld is geweest.'

Wat betreft misdaadauteurs als A.C. Baantjer beperkt het artikel zich tot een wild guess: 'enkele miljoenen guldens'. In de Top 23 zijn alleen literaire auteurs opgenomen. 'Het oorspronkelijke artikel was zeker driemaal zo lang,' verklaart Hanssen. 'Het is zelfs de bedoeling geweest er een apart katern van te maken. Dat is er uiteindelijk niet van gekomen.' 'Het onderwerp is met een schot hagel uitgezet en de golden bullets zijn erin gekomen.'

    • Arjen Fortuin