Politie grijpt in in moskee; Maleisische oppositie blijft betogen

SINGAPORE, 25 SEPT. Ruim tienduizend moslims hebben vandaag in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur bij de belangrijkste moskee in het land gedemonstreerd voor vrijlating van de gewezen vice-premier Anwar Ibrahim.

De demonstranten riepen na afloop van hun vrijdagse gebed op tot hervormingen en eisten het aftreden van premier Mahathir, de man die zijn gedoodverfde opvolger Anwar begin deze maand wegens “immoreel gedrag” ontsloeg.

In een voor Maleisië uitzonderlijke actie betrad de politie de moskee om een einde te maken aan het protest. Nadat een aantal agenten uit eerbied voor de moslimgebruiken hun schoenen had uitgedaan en op sokken door de moskee achter een groep demonstranten was aangerend, verstomde het protest snel. De demonstratie, die buiten de moskee plaatshad, werd uiteindelijk zonder noemenswaardig geweld opgebroken. Binnen enkele minuten nadat de politie de moskee was binnengegaan, hadden alle betogers het terrein van de moskee verlaten. Maleisische oproerpolitie bleef daarna de straten rondom de moskee bewaken.

Zo werd vandaag een herhaling voorkomen van de rellen afgelopen zondag toen een massa-demonstratie van naar schatting 35.000 Anwar-supporters in het centrum van de Maleisische hoofdstad door de oproerpolitie met gebruik van waterkanonnen en traangas uiteen werd geslagen. Supporters van Anwar kondigden aan morgenmiddag om vijf uur wederom te zullen samenkomen op het Vrijheidsplein in Kuala Lumpur voor een “vredige” bijeenkomst in witte kleding en met Maleisische vlaggen.

De 51-jarige Anwar werd zondagavond gearresteerd onder de beruchte Binnenlandse Veiligheidswet (ISA). Deze wet maakt het mogelijk iemand voor onbepaalde tijd gevangen te houden zonder officiële aanklacht en zonder vorm van proces. Premier Mahathir heeft deze week echter laten weten dat Anwar binnenkort een “open proces” zal krijgen. Anwar wordt onder meer verdacht van seksuele uitspattingen met prostituees en homoseksuelen.

Met een voor zijn arrestatie opgenomen videofilm, die gisteren via een aantal regionale televisiestations werd uitgezonden, heeft Anwar intussen vanachter de tralies de tegenaanval op Mahathir ingezet. In de video richt hij zich allereerst tot zijn zes kinderen die hij vertelt dat alle beschuldigingen “vuile leugens” zijn. Vervolgens beschuldigt hij Mahathir en zijn boezemvrienden van corruptie, nepotisme en machtswellust. “Zij waren bang dat ik hun belangen niet goed zou beschermen wanneer ik premier zou zijn”, aldus Anwar. Verder beweert Anwar op de video dat zijn voormalige politieke mentor Mahathir wist van een miljoenentransactie uit de kas van de regeringspartij UMNO, waarvan Mahathir voorzitter is. Ook zou Mahathir hebben aangedrongen op financiële voordelen voor een van zijn zoons, die een Maleisisch scheepvaartconcern leidt. In een reactie op de videoband zei Mahathir gisteren tijdens een persconferentie: “Het staat jullie vrij om dit uit te zenden, jullie bezitten de media en jullie kunnen de hele wereld tegen ons opzetten. Doe maar, vertel deze leugens, het maakt mij niet uit.”

    • Max Christern