Orkaan Georges veroorzaakt ravage

MIAMI - In de dierentuin van Miami schuilen de flamingo's veilig in het herentoilet voor de orkaan Georges. Mensen hadden de afgelopen week minder geluk: de orkaan, die nu via Florida de Golf van Mexico binnenraast, heeft ten minste 250 doden en honderdduizenden daklozen op zijn geweten.

Het orkaangebied, dat drie tornado's bevat, passeert vandaag de Florida Keys, een archipel met tachtigduizend inwoners in het zuiden van Florida.

De afgelopen week heeft Georges een spoor van vernielingen getrokken over de Bovenwindse Eilanden, Antigua, St.Kitts, de Maagdeneilanden, Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek, Haïti en Cuba. In de Dominicaanse Republiek is de ravage enorm. Hier vielen 150 doden en honderden gewonden, raakten honderdduizend mensen dakloos en is 90 procent van de oogst vernietigd. President Fernandez riep gisteren via de televisie de noodtoestand uit. Weinigen zagen hem, want de elektriciteit is overal uitgevallen.

In Haïti stierven tot dusver 42 mensen en verdween 85 procent van de oogst. Cuba, dat vannacht Georges op bezoek kreeg, lijkt er met twee doden goed van af te komen, al viel er plaatselijk een halve meter regen. President Fidel Castro troost zijn onderdanen dagelijks met lange toespraken. (Foto AP)