Opnieuw bedrijven van Menken naar Campina

ROTTERDAM, 25 SEPT. Zuivelconcern Campina Melkunie wil de bedrijven Menken Dairy Food in Oudgastel, dat spuitbussen met slagroom maakt, en Menken Polderland (speciale roomproducten) in Oldenzaal overnemen van de aandeelhouders, de families Menken en Van Grieken.

Ook willen de families hun belang van 60 procent in de Frisdrankengroep van Menken kwijt. Campina Melkunie bezit veertig procent in die groep en wil dat belang handhaven tot 1 januari volgend jaar, waarna een management buy-out aan de orde is. Dat hebben Campina en de twee betroken families gisteren bekendgemaakt.

De leiding van de Frisdrankengroep, met vestigingen in Nederland, Spanje en Frankrijk, ziet mogelijkheden om het bedrijf uit te breiden tot een belangrijke partij op de Europese frisdrankenmarkt. Campina rekent de frisdranken niet tot haar kernactiviteiten. Het afstoten van de bedrijven zal geen gedwongen ontslagen met zich meebrengen, zo hebben Menken Holding en Campina laten weten.

Menken Holding verkocht vorig jaar al de zuivelfabriek in Wassenaar aan Campina Melkunie. Voor de familie-aandeelhouders van Menken zijn hun leeftijd, het aftreden van de 72-jarige A.C.M. Menken als president-commissaris en het ontbreken van opvolgers binnen de familie de belangrijkste overwegingen om de Menken Holding uiteindelijk te ontbinden.

De aandelen van de Menken groep zijn in handen van de families Menken en Van Grieken (samen 60 procent) en Campina Melkunie (40 procent). De omzet van de groep bedraagt 400 miljoen gulden, gelijkelijk verdeeld over zuivel en frisdranken.