Onbekend virus treft deel India

LUCKNOW, 25 SEPT. Een onbekend griepvirus, dat voorkomt in de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh, stelt de medische autoriteiten voor een raadsel. De artsen hebben zich voor hulp gewend tot de federale regering, omdat het virus de afgelopen twee weken al 42 mensen het leven heeft gekost. De slachtoffers overleden na hoge koorts. Rond tienduizend anderen zijn in het ziekenhuis opgenomen.

“We zijn stomverbaasd. De patiënten reageren niet op behandeling tegen griep of malaria”, aldus dr. S. Bhandari, arts in Etah, het gebied in Uttar Predash waar het virus de kop heeft opgestoken. Het hoofd van de gezondheidszorg van de deelstaat, H.C. Vaish, zegt dat bloed- en weefselmonsters inmiddels naar de hoofdstad New Delhi zijn opgestuurd, zodat die daar onderzocht kunnen worden.

Het zal nog zeker vier dagen duren, voordat de oorzaak van de griep achterhaald is. Tot die tijd worden patiënten met antibiotica en anti-malariamiddelen behandeld. Etah is één van de weinige gebieden dat niet door de overstromingen in India is getroffen. (AP)