Nederland helpt Antillen na orkaan

PHILIPSBURG, 25 SEPT. Nederland is bereid de helpende hand te bieden aan de Antilliaanse Bovenwindse Eilanden Saba, St. Maarten en St. Eustatius, die het afgelopen weekeinde zijn getroffen door de orkaan Georges. Dat heeft staatssecretaris G. de Vries (Koninkrijksrelaties) gisteren gezegd na aankomst op St. Maarten.

Op verzoek van de Antilliaanse premier Suzy Römer stelt Nederland experts ter beschikking om de schade op de drie eilanden op te nemen. De Vries hoopt dat de Antilliaanse regering daarna samen met de eilandbesturen zo snel mogelijk plannen kan presenteren voor de wederopbouw. Samen met gezaghebber Richardson van St. Maarten bezocht staatssecretaris De Vries gisteren een aantal zwaar getroffen wijken in de hoofdstad Philipsburg. “Het is heel triest te moeten zien onder welke mensonterende omstandigheden de getroffen migranten hier leven. Gelukkig werkt het eilandbestuur aan verbetering van deze situatie”, aldus De Vries.

De Vries bezocht later een woonwijk in aanbouw waar de huizen bestand zijn tegen orkanen; alle leidingen lopen er ondergronds. Als het aan de overheid van St. Maarten ligt, worden in de nabije toekomst meer van dit soort wijken gebouwd. De staatssecretaris benadrukte dat het voor zich spreekt dat Nederland noodhulp biedt, maar financiering van grootschalige woningbouw zal volgens hem uit de bestaande middelen voor de Antillen moeten komen. “Het wordt een kwestie van herschikking van prioriteiten.”

De Vries stelde vast dat er vooruitgang is geboekt sinds de verwoestingen die de orkaan Luis drie jaar geleden aanrichtte op St. Maarten. (ANP)