Miloševic: druk Westen is 'perfide'; Belgrado doet geen concessie in Kosovo

BELGRADO, 25 SEPT. Belgrado heeft uitdagend en verontwaardigd gereageerd op het dreigement van de NAVO, in Kosovo militair in te grijpen. De Joegoslavische president, Slobodan Miloševic, liet weten inzake Kosovo geen enkele concessie te zullen doen.

Miloševic zat gisteren een bijeenkomst voor van het bestuur van zijn socialistische partij. Hij verzekerde dat zijn bewind niet zal buigen voor “de perfide druk” vanuit het buitenland. “We kunnen en willen, ongeacht de druk, het gebied [Kosovo] niet opgeven en doen geen concessies”, zo citeerde het blad Vecernje Novosti de president. Miloševic zei dat de dreigementen van de NAVO “alleen maar de illusies van de [Albanese] terroristische en separatistische krachten voeden.” Miloševic en het partijbestuur zien “het uitroeien van het terrorisme” als de belangrijkste prioriteit van de regering, ongeacht “de directe of indirecte steun van de internationale gemeenschap aan de Albanese terroristen en separatisten”. De internationale gemeenschap, zo stelden ze, moet “duidelijk het Albanese terrorisme veroordelen en afzien van elke vorm van druk op Joegoslavië.”

De Servische vice-premier Vojislav Šešelj sloot gisteren een terugtrekking van de Servische politietroepen uit Kosovo - zoals woensdag geëist door de Veiligheidsraad van de VN - categorisch uit. “De Servische regering zal zoveel politiemannen stationeren in elk deel van het Servische grondgebied als ze noodzakelijk acht”, aldus Šešelj.

Miloševic beloofde gisteren in een gesprek met Sadako Ogata, Hoge Commissaris van de VN voor vluchtelingen, een verbetering van de omstandigheden waarin hulporganisaties in Kosovo werken bij de bestrijding van de vluchtelingencrisis. Ogata zei na het gesprek dat Miloševic meer hulp en een betere toegang tot de vluchtelingen heeft beloofd. Maar, zo tekende ze aan, hij deed geen concrete toezeggingen. Bovendien bestreed hij - opnieuw - dat in Kosovo van een humanitair drama sprake is. De meeste vluchtelingen zouden al naar huis zijn teruggekeerd en de strijd zou zijn geluwd.

De Duitse minister van Defensie, Volker Rühe, zei gisteren in het Portugese Vilamoura, waar de ministers van Defensie van de NAVO-landen bijeen zijn, dat de NAVO na de resolutie van woensdag van de Veiligheidsraad geen nieuwe resolutie nodig heeft om in Kosovo in te grijpen. In de resolutie van woensdag werd Belgrado gewaarschuwd voor “aanvullende maatregelen” als het niet voldoet aan de eisen, de strijd in Kosovo te staken en met internationale bemiddeling een dialoog over een politieke oplossing te beginnen. De meeste Westerse landen vinden dat voor militair ingrijpen een nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad nodig is. De Amerikanen vinden zo'n nieuwe resolutie onnodig. Rühe steunt dat standpunt: hij zei gisteren dat een nieuwe resolutie “niet absoluut noodzakelijk is”.

In de hoofdstad van Kosovo, Priština, is gisteravond een aanslag gepleegd op Sabri Hamiti, voorzitter van de Kosovaarse PEN-club, lid van het ondergrondse parlement van de Kosovo-Albanezen en medewerker van Ibrahim Rugova, de belangrijkste leider van de Kosovo-Albanezen. Hij werd door drie kogels ernstig gewond. Eerder deze week werd in Tirana de minister van Defensie van Rugova's ondergrondse regering vermoord. (Reuters, AFP, AP)