KRO als country-ambassade

Omdat 'country steeds meer leeft in Nederland', aldus de KRO, zal de zendtijd van deze omroep vanavond geheel in het teken van deze muziek staan. De KRO toont een speelfilm (Sweet dreams met Jessica Lange), een muziekspecial over Ilse DeLange en tot besluit - als het vliegtuig met de videoband op tijd is geland - opnames van de afgelopen woensdag gehouden country music awards in Nashville. Dat spektakel, volgens presentator en zanger Vince Gill 'the hottest night in Nashville', is de jaarlijkse 'Oscar'-uitreiking van de country-muziek met optredens van Shania Twain, Garth Brooks en Trisha Yearwood.

Of country steeds populairder wordt is overigens nog maar de vraag. Universitair hoofddocent in Tilburg, M. van Elteren, spreekt zuinigjes van 'een aarzelende doorbraak' en 'een lichte kentering' ten goede in waardering voor muziek die 'onder het brede publiek toch vooral nog wordt geassocieerd met simpele cowboymuziek voor de lagere maatschappelijke klassen, boerenschuren, hooibalen, hiihaa-kreten en allerlei andere rustieke elementen'.

Deel van de verklaring voor de verdere popularisering van country in Nederland is volgens Van Elteren 'de opkomst van enkele nieuwe Nederlandse country-acts van betere kwaliteit'. Als belangrijkste ambassadeur geldt op dit gebied de 21-jarige uit Almelo afkomstige Ilse Delange. De KRO heeft vorig jaar opnames gemaakt van Delange toen ze in Nashville was om haar deze zomer verschenen cd World of Hurt op te nemen.

Zeker voor een debutante beleeft voormalig schoenenverkoopster Delange een nooit eerder vertoonde doorbraak. Binnen twee weken stond de cd op nummer 1 van de mega top-100. De zangeres begint volgende week aan haar clubtour met een eigen band die de afgelopen weken is geformeerd.

Delange, die onder contract staat bij de Amerikaanse platenmaatschappij Warner Brothers, woonde afgelopen woensdag als toeschouwer de uitreiking van de CMA-awards bij. Volgend jaar komt een Amerikaanse versie van World of Hurt uit in de Verenigde Staten.

Ruud Hermans, presentator van het 20 jaar oude wekelijkse radioprogramma Country Time voorspelt dat Delange in de nabije toekomst in Nashville haar opwachting zal mogen maken als prijswinnaar. Als warming up kreeg ze op een besloten feestje van Warner 's avonds na de CMA Awards wegens de verkoop van 60.000 exemplaren een gouden plaat uitgereikt.

    • Marcel Haenen