Kohl erkent dat groei dit jaar tegenvalt

BONN, 25 SEPT. Bondskanselier Kohl heeft drie dagen voor de verkiezingen van zondag erkend dat de Duitse economie minder sterk zal groeien dan de regering heeft voorspeld. Tegenover de tv-zender ARD zei hij gisteren dat de groei dit jaar zal uitkomen op ongeveer 2,7 procent in plaats van de officiële prognose van 2,9 procent.

Ook voor volgend jaar is Kohl minder optimistisch geworden. Volgens hem zal de groei dan rond de 2,5 procent liggen. De Duitse minister van Economische Zaken, Günter Rexrodt, houdt het op 3 procent. Een woordvoerster van zijn ministerie zei dat de bewindsman daarbij blijft.

In de omgeving van Kohl is vernomen dat de bondskanselier zich baseert op de jongste prognoses van het Internationale Monetaire Fonds (IMF), die op 30 september officieel naar buiten komen. Het IMF heeft de groeiraming voor Duitsland voor '99 wegens de crisis op de internationale financiële markten verlaagd.

Kohl bleef er bij dat het aantal werklozen in Duitsland deze maand en in oktober onder de psychologische grens van vier miljoen zal liggen. Hij kan dat niet hard maken, want de officiële cijfers over september komen pas begin oktober.