Kenia roept Leaky terug

NAIROBI, 25 SEPT. De wereldberoemde natuurbeschermer, paleoantropoloog en politicus Richard Leaky is gisteren benoemd tot hoofd van de Keniase wildparken. Hij bezette deze post als hoofd van de Kenya Wildlife Service (KWS) al van 1989 tot 1994, toen hij na een hevig conflict met invloedrijke politici door president Moi werd ontslagen.

Kenia heeft de beste wildparken van de wereld en ontvangt een aanzienlijk deel van zijn inkomsten aan buitenlandse valuta uit het toerisme. De KWS, die alle parken beheert, is een semi-overheidsorgaan. Leiding geven aan de KWS blijkt een van de meest gevoelige politieke functies. Politici en zakenlui proberen delen van de parken te gebruiken voor landbouw, mijnbouw of om er hotels te vestigen. Leaky heeft zich daar altijd tegen verzet en kwam zo in conflict met een invloedrijke lobbygroep. Zijn ontslag in 1994 volgde na een campagne van twee invloedrijke ministers tegen de blanke Leaky die hem arrogant, corrupt en racistisch noemden. Leaky ging daarop in de politiek en zit voor de oppositiepartij Safina in het parlement.

Leaky bouwde de KWS vrijwel eigenhandig op, blijkt een goede manager en geniet veel krediet bij Westerse donoren, die de KWS voor een aanzienlijk deel financieren. De KWS verkeert sinds zijn vertrek in financiële moeilijkheden. Vermoedelijk vooral wegens zijn goede contacten met donoren heeft president Moi hem opnieuw benoemd.