INZAMELEN

Exploitanten van speelautomaten zijn niet de enigen die azen op financiële compensatie voor geleden euroschade. Als er een overgangsperiode van vier weken komt, wil ook de detailhandel geld zien voor het inzamelen van miljoenen guldens via hun kassa's en een 'legal big bang' leidt tot een vergelijkbare schadepost voor de banken.

“Voor detailhandel en horeca betekent het innemen van de guldens een hoop extra sores”, erkent Zalm. “Ik vind het daarbij niet meer dan reëel dat de partijen die actief meewerken aan de inzameling van guldenmunten, kunnen rekenen op een tegemoetkoming van de overheid voor de verrichte diensten.” De minister is zelfs bereid in de buidel te tasten. Hij heeft zo'n 100 miljoen gulden te vergeven. “Grote bedragen, maar het gaat dan ook om een zeer grote operatie”, aldus Zalm.

Maar hoe verdeel je die honderd miljoen, zonder dat iedereen daar met elkaar ruzie over krijgt? Zalm denkt aan een soort premie: een bedrag per ingezamelde gulden. Iedereen die guldens inlevert, krijgt daar dus, in euro's, meer voor terug.

Dat is nog eens lucratief! Misschien ook wel iets voor voetbalclubs, om de verenigingskas te spekken, of charitatieve instellingen: guldens inzamelen voor het goede doel. “Dat is helaas niet de bedoeling”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Financiën. “Alleen bedrijven die op grote schaal guldens inzamelen, komen voor de tegemoetkoming in aanmerking.”

    • Jochen van Barschot