Een dag na Pakistan; India achter verdrag tegen kernproeven

CALCUTTA, 25 SEPT. India zal binnen een jaar het internationale kernstopverdrag ondertekenen. De aankondiging van premier Vajpayee, gisteren in New York, komt een dag nadat Pakistan liet weten het verdrag te zullen ondertekenen.

Beide landen hielden in mei een serie ondergrondse kernproeven. De Indiase regering had na de eigen testexplosies al een eenzijdig moratorium afgekondigd, maar wilde het kernstopverdrag tot nu toe niet ondertekenen, omdat er te weinig garanties in zouden staan voor wereldwijde nucleaire ontwapening. Premier Vajpayee zei gisteren in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York dat India er het komende jaar alles aan zal doen dichterbij een ontwapeningsverdrag te komen.

De stappen van India en Pakistan betekenen een doorbraak, omdat beide landen twee jaar geleden categorisch weigerden het kernstopverdrag te ondertekenen. De Indiase regering betitelde het verdrag als 'nucleaire apartheid' omdat het de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië zou accepteren als de enige nucleaire mogendheden, zonder dat zij zouden aansturen op ontwapening.

Met name de proliferatie van kennis en materiaal is New Delhi een doorn in het oog. Volgens India had Pakistan nooit een nucleair wapenarsenaal kunnen opbouwen zonder hulp van China, maar ook van de Verenigde Staten, twee bondgenoten van Pakistan. India heeft altijd gesteld dat het zijn nucleaire wapens zonder hulp van andere landen heeft ontwikkeld.

Meteen na de vijf ondergrondse kernproeven van India, op 11 en 13 mei van dit jaar, kondigde een groot aantal landen economische sancties af, waardoor enkele miljarden dollars aan hulp werden bevroren. India liet de wereld echter weten dat het een 'minimale afschrikking' nodig had omdat het grenst aan China en Pakistan, twee landen waarmee India in het verleden oorlog heeft gevoerd. Ook zijn er nog steeds grensgeschillen tussen India enerzijds en China en Pakistan anderzijds. Pakistan weigerde tot nu toe het kernstopverdrag te ondertekenen omdat India het ook niet deed. Met name de Verenigde Staten hebben de laatste maanden druk uitgeoefend op Pakistan om alsnog tot ondertekening over te gaan. De VS konden echter niet voorkomen dat Pakistan, twee weken na India, zes kernproeven hield.

Met de aankondiging het kernstopverdrag binnen een jaar te zullen ondertekenen hoopt zowel India als Pakistan te bereiken dat de sancties worden opgeheven en de leningen bij de internationale monetaire instanties weer zullen worden voortgezet.

    • Rob Schoof