De vrolijke kunst van Micha Klein; Het museum wordt een discotheek

Gijsje is een meisje. Ze is acht jaar oud en vindt veel dingen stom die haar ouders juist leuk vinden. Bijvoorbeeld naar schilderijen kijken. Bijna alle museums zijn saai, zegt Gijsje. Wat valt er nu te beleven? Het ruikt er muf. De mensen lopen niet door. En het is er zo stil en zo wit, net een ziekenhuis. Alleen voor een heel lekker ijsje, of de belofte eindelijk ook eens naar de Efteling te gaan, wil Gijsje soms nog mee naar een museum. Maar liever niet.

Tentoonstelling Micha Klein, te zien tot 29 november in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen (050) 3666555. Cursus Fantasia op woensdag en zaterdag vanaf 28 oktober.

De schilderijen bij haar thuis zijn ook saai. En sommige zijn zelfs lomp. Behalve eentje. Dat is het schilderij van Micha Klein. Dat is cool. Het zou best op haar kamer mogen hangen, naast de Spice Girls en de foto's van Leonardo en van Nick van de Backstreet Boys. Op het schilderij staat een smile, zo'n lachend gezichtje, met appels, hartjes en bloemen eromheen. De kleuren zijn fel en vrolijk. Het is geen gekras of geklodder, zegt Gijsje, je kunt tenminste zien wat het is.

Micha Klein is een kunstenaar die nooit verf aan zijn broek krijgt. Hij maakt zijn schilderijen niet met een kwast, maar met een computer. Op zijn beeldscherm combineert hij foto's met gekke stripfiguurtjes die hijzelf heeft getekend. Zo kan hij een pindamannetje bijvoorbeeld laten dansen met een mooi meisje. Als hij klaar is, print hij zijn werk uit.

Net als Gijsje vindt Micha Klein museums een beetje duf. Daarom maakt hij ook filmpjes. Die laat hij in discotheken zien. Op de maat van de muziek huppelt zijn pindamannetje over de muur. Meedansen met een schilderij, dat is toch veel spannender dan slenteren door museumzalen?

In Groningen is het werk van Micha Klein nu toch in een museum te zien. Maar een duffe boel is het niet. De kunstenaar heeft het Groninger Museum omgetoverd in een discotheek. Alle muren zijn vrolijk gekleurd. In een van de zalen klinkt keiharde housemuziek. In het midden staat een supergrote bank met lekkere kussens van teddyberenbont. Daarop liggend kan je naar wel tien filmpjes kijken, die tegelijk op de muren worden geprojecteerd.

Op de opening van de tentoonstelling was een groot dansfeest. Omdat gewoon maar zo gewoon is, had Micha Klein allemaal gekke dingen bedacht. Er was een kapper bij wie je je haar knalrood of gifgroen kon laten maken. En er was iemand die glitters op je gezicht plakte. De kunstenaar, die zelf van top tot teen in het oranje was, had ook mooie kunsttaartjes bedacht en felgekleurde toverdrankjes. En een discjockey zorgde ervoor dat het museum stond te schudden.

Voor kinderen is er tijdens de tentoonstelling een speciale cursus, die Fantasia heet. Je mag een kunstwerk op de computer maken en zelfs een filmpje. Volgens Gijsje is het een tentoonstelling voor saaie-schilderijenhaters. Micha Klein is bijna net zo leuk als de Efteling.

    • Arjen Ribbens